| YLEINEN - ALLMÄN

Grankulla kan få stadscyklar

Ska Grankulla följa Helsingfors och Esbos exempel och erbjuda kommuninvånarna stadscyklar under sommarmånaderna? Stadsfullmäktigledamoten Bo-Christer Björk (SFP) har lämnat in en fullmäktigemotion för att få saken utredd. Initiativet har samlat många underskrifter.

De som undertecknat vill att staden så snabbt som möjligt utreder om Grankulla kunde skaffa några cykelstationer som är kompatibla med de i Esbo. Politikerna vill även få svar på var Grankulla-stationerna i så fall kunde placeras och vilka kostnaderna för projektet är.

Björk påpekar att det i stadens nya strategi talas om att Grani är en grön fotgängarvänlig stad och att staden uppmuntrar invånarna till rörlighet.

– Att ta i bruk stadscyklar vore helt i enlighet med strategin. Jag har i några månader följt utvecklandet av nätet i Esbo och såg nyligen en artikel i Länsiväylä om att de i sommar utvidgar sitt nätverk till Albergaområdet. Det skulle finnas ett klart ett mervärde i att vårt nätverk vore integrerat med Esbos så att cyklarna kunde hämtas och lämnas också t.ex i Alberga. Och kanske vi till och med kunde locka turister från Helsingfors att besöka oss för cykelsightseeing!

Var skulle du placera cyklarna?

– Ett halvt dussin stationer vid de två järnvägsstationerna och t.ex vid våra skolcentra och i östra ändan av Gallträsk. T.ex kunde föräldrar som följer yngre barn till skolan sedan cykla till järnvägsstationen.

Cyklar du mycket själv?

– Som yngre, men kan nuförtiden inte mera p.g.a ryggproblem. Istället stavgår jag dagligen, ett ypperligt sätt att besöka alla knutar i Grankulla, säger Bo-Christer Björk som säger sig vara mycket glad över att nästan alla ledamöter undertecknade hans fullmäktigemotion.