| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sälj dina deckare via Selaamo

Är ditt hem fullt av böcker? Då kan Selaamo vara svaret på ditt problem.

29-årige Aleksi Immonen, ursprungligen från Grankulla, har med sina kompisar skapat en applikation genom vilken en privatperson lätt kan sälja sina gamla böcker. Bland annat i Grankulla bibliotek finns ett ställe där böckerna kan hämtas efter att man köpt dem.

Hur kom ni på idén?

– Jag fick idén när jag kom hem från en resa och satte mig i soffan. Jag lade märke till min fullspäckade bokhylla. Jag började fundera över varför jag förvarar så här många böcker i mitt hem. Hur många böcker finns det i den här stadsdelens bokhyllor? Finns det något sätt att göra dem alla tillgängliga för andra människor så de kan köpa dem?

Aleksi Immonen har varit med och skapat en applikation genom vilken en privatperson lätt kan sälja sina gamla böcker. Bland annat i Grankulla bibliotek finns ett ställe där böckerna kan hämtas efter att man köpt dem.

Han började fundera på om det skulle vara möjligt att omvandla vanliga människors bokhyllor till ”miniantikvariat”.

– Jag och ett par kompisar började sedan utreda frågan. Vi lärde oss att vi ganska enkelt skulle kunna bygga upp ett helt nytt system som skulle vara det överlägset lättaste sättet att återvinna böcker och med vars hjälp man kan hitta och köpa böcker direkt från vanliga människors bokhyllor.

Vad har ni för erfarenheter hittills?

– Selaamo har fått en bra start. Vi har på några månader fått drygt 3000 användare till vår app. Appen är populärast i Helsingfors innerstad, säger Aleksi Immonen.

Selaamo har några hämtställen i huvudstadsregionens bibliotek och idén med dem är ytterst enkel. När köparen hittar en bok hen vill köpa via Selaamo kan köparen välja hämtstället som leveranssätt. Om säljaren går med på leveranssättet behöver hen bara föra boken till hämtstället. När köparen senare hämtar boken går betalningen automatiskt till säljaren i Selaamo. Det här leveranssättet är helt anonymt.

Immonen hoppas att även läromedel kan återvinnas via Selaamo. Försäljningen av begagnade skolböcker är enligt honom mycket splittrad och många elever har också helt gett upp återvinningen av dem.

– Med hjälp av Selaamo kan du lägga ut boken till försäljning på mindre än tio sekunder. Selaamo har en inbyggd ISBN-scanner och med hjälp av den hittar man bokens uppgifter automatiskt. Skoleleven behöver med andra ord inte skriva något annat än priset på boken. Selaamo placerar boken automatiskt enligt elevens position. Böckerna behöver man inte bära någonstans förrän de är sålda, säger Immonen.

Selaamo är gratis. Det finns två sätt att leverera böckerna: antingen träffas man ansikte mot ansikte eller så använder man ett hämtställe. Selaamo tar ingen avgift för personlig leverans. Det kostar en euro per bok att använda hämtställe.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ