| YLEINEN - ALLMÄN

Kolumnen: Mot ensamhet med blommor och gemenskap

I Grankulla  inleds ett nytt slags samarbete när föreningen FloweRescue, Grani Närhjälp och Kauniaisten Martat förenar sina krafter för att skapa glädje och gemenskap i vardagen för seniorer.

FloweRescue, som specialiserat sig på att bekämpa blomsvinn, sprider glädje och samhörighet genom blommor. Föreningen räddar överblivna blommor från blomsteraffärer, evenemang och grossister för att delas ut till vårdhem, sjukhus och välgörenhetsorganisationer. Genom projektet Blommor åt alla får äldre personer delta i blomverkstäder där de tillsammans kan skapa buketter och arrangemang – med glädje och gemenskap.

Nu ansluter sig Kauniaisten Martat till detta viktiga arbete genom att som frivilliga delta i sortering av blommor och genomförande av verkstäder i bostadsbolag där Grani Närhjälp redan har sin Seniorvardagsrum-verksamhet. Marthornas engagemang tillför kunskap och värme – konkret stöd för att stärka glädje och delaktighet.

Samarbetet får också stöd från lokala företag. Blomsterbutiken Ihana Kukkanen har flera gånger donerat blommor, och samarbetet fortsätter med entusiasm. Även K-Supermarket Grani har anslutit sig till projektet – deras bidrag i form av blomdonationer och stöd för gemenskap visar på ett viktigt lokalt engagemang. Det är fint att se hur lokala aktörer kan vara en del av en gemensam kedja av goda gärningar.

Aila Thurin, verksamhetsledare på Grani Närhjälp, säger:

”Samarbetet med FloweRescue och Marthaföreningen skapar en ny sorts glädje och delaktighet, särskilt för dem som har få sociala kontakter. Blommor, gemenskap och stöd av frivilliga är konkreta sätt att minska ensamhet. Det är också en glädje att få med lokala företag – tillsammans är vi starkare.”

Johanna Uuttu-Kaukonen från FloweRescue beskriver verksamhetens inverkan så här:

”Blomverkstäderna skapar tillfällen att mötas, samtala och glädjas tillsammans. Vardagen blir vackrare när den fylls med blommor – och människor som bryr sig.”

Detta samarbete är ett vackert exempel på hur frivilligarbete, hållbar utveckling, lokala företag och gemenskap tillsammans kan öka välmående och skapa meningsfulla möten – genom blommor och gemenskap.

LAURA SALOMAA

VÄLFÄRDSCHEF

GRANKULLA STAD

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *