| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Suomen ensimmäinen pizza-automaatti tuli Kauniaisiin

Asematielle, Kauniaisten uimahallin ja urheilukentän tuntumaan on ilmestynyt erikoinen pömpeli – kuin nakkikioski – paitsi että sen sisälle ei pääse ja myyjä puuttuu.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen pizza-automaatti, josta saa kolmessa minuutissa höyryävän kuuman pizzan, ja joka on auki 24/7.

Pizza-automaattikonseptin takana on Alex Benjamin, joka muutti perheineen Ranskasta Kauniaisiin kaksi vuotta sitten. Idea pizza-automaatin tuomisesta Suomeen syntyi perheen lomamatkalla.

 – Lomailimme Ranskan Bretagnessa viime kesänä. Olimme nälkäisiä ja etsimme epätoivoisesti ruokapaikkaa. Sattui olemaan Ranskan kansallispäivä ja kaikki ravintolat suljettu. Googlen karttahaku opasti meidät hiljaiselle parkkipaikalle, jonka reunalla nökötti yksinäisen näköinen pizza-automaatti. Nälkä siivitti kokeiluhalua, vaikka alkuun epäilimme, millaista laatua automaatti tarjoaa. Kolmen minuutin kuluttua luukusta liukui ulos höyryävä pizza. Kun vielä makukin oli enemmän kuin kohdallaan, tilasimme vielä pari pizzaa lisää. Siitä se idea lähti lentoon ja kulminoitui pizza-automaatin tuomiseen Suomeen, Benjamin kertoo.

Minä ja gourmet-kokit olemme täysin valmiita aloittamaan toiminnan, Benjamin sanoo. Pizza-automaatin käyttöönotto on kiinni siitä, milloin sähköyhtiö saa sähkötyöt tehtyä – näillä näkymillä tammikuun aikana. Yleisen siisteyden ylläpitämiseksi ja ympäristöasioiden kunnioittamiseksi haluan vielä muistuttaa asiakkaita siitä, että huolehtivat tyhjät pizzalaatikot kartonkikeräykseen, hän tähdentää.

– Valitsin paikaksi Kauniaisen, joka pienestä koostaan huolimatta on innovatiivinen, moderni ja eteenpäin katsova kaupunki. Huomasin, että kaupungin päättäjät tukevat täällä uusia ideoita ja yrittäjyyttä. Kauniaislaiset ovat ruuan laadun suhteen tinkimättömiä, kuten ranskalaiset. Siksi halusin tuoda Suomen ensimmäisen pizza-automaatin vaativalle asiakaskunnalle ja osoittaa, että myös automaatista voi saada gourmet-luokan pizzaa.

Laadusta pitää huolen kaksi Suomessa pitkään asunutta ranskalaista huippukokkia, jotka tietävät, mistä hankkia parhaat raaka-aineet. He valmistavat pizzat ravintolaolosuhteissa. Asemantie valikoitui sijoituspaikaksi sen vuoksi, ettei Granin pohjoisosassa ole ruokapaikkoja, Benjamin sanoo.

Automaatista saa seitsemää eri pizzaa sekä kuukausittain vaihtuvan kuukauden pizzan. Pizzan saa joko paistettuna tai kylmänä, mikäli haluaa itse paistaa pizzan kotona.

– Ranskalaiset tilaavat vuosittain yli kahdeksan miljoonaa pizzaa Fizzan kaltaisista automaateista. Pizza-automaattimarkkinat ovat laajentuneet myös Norjaan, Saksaan, Sveitsiin, Espanjaan, Belgiaan, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja nyt myös Suomeen. Koronapandemia on myös osaltaan lisännyt pizza-automaattien suosiota maailmalla, Benjamin kertoo.

Näin Fizza Oy:n pizzakonsepti ja -automaatti toimivat:

  • Pizzat valmistetaan käsityönä ravintolakeittiössä, josta paistamista vaille valmiit pizzat toimitetaan Fizza-automaatin kylmiöön kylmäketjua katkaisematta. Pizzat säilytetään +3° asteessa tilaukseen saakka. Kutakin pizzaa säilytetään kylmiössä enintään 72 tuntia. Jos pizzaa ei ole tässä ajassa myyty, Fizza on ohjelmoitu poistamaan pizzan myynnistä automaattisesti. Pizzoja ei pakasteta missään vaiheessa. Automaatti täytetään päivittäin.
  • Tilauksen yhteydessä pizza siirtyy kylmiöstä pizzauuniin, jossa se paistuu rapeaksi erittäin korkeassa lämpötilassa. Jokaiselle pizzalle on tarkasti määritelty oma ideaali paistolämpötilansa. Kolmen minuutin kuluttua uunikuuma pizzalaatikkoon pakattu pizza liukuu luukusta. Mukana tulee veitsi paloittelua varten.
  • Pizzojen hinnat vaihtelevat 9€ ja 14€ välillä – täytteistä riippuen. Maksuvälineiksi käyvät pankki- tai luottokortti. Halutessaan asiakas saa ostoksesta myös kuitin.
  • Pizzan voi ostaa myös kylmänä ja paistaa kotona silloin kuin haluaa. Kylmänä ostetut pizzat saa nopeammin ja edullisemmin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *