| Historia -

Salapoliisintyötä Kauniaisissa – paikallishistoriallisen arkiston arkea

Moni lukijoista on kysynyt, mistä Villa Junghansin paikallishistoriallisen arkiston materiaali on löytynyt. Useimmiten vastaus on: kävijöiltä. Arkisto on kasvanut jo 50 vuoden ajan. 1960-luvulla se oli aluksi kenkälaatikko, johon kaupunginkamreeri laittoi saamansa kuvat talteen.

Vuosina 1970-2000 arkisto laajeni merkittävästi, ja toiminta organisoitiin. Sen jälkeen on tapahtunut vähemmän. Pieni osa kuvista on digitalisoitu, mutta paljon enemmän pitäisi tehdä. Tällä hetkellä toimitaan vapaaehtoisvoimin.

Arkisto on auki kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 15–18, mutta usein myös muina aikoina sopimuksen mukaan. Kävijät haluavat enimmäkseen tutustua oman lähiympäristönsä muutokseen, mutta monia kiinnostaa historia laajemminkin.

Arkistossa on jo useampia tuhansia kuvia. Uutta kuvamateriaalia otetaan vastaan ja siihen liitetään tarpeelliset taustatiedot. Tuntemattomat kuvat jäävät odottamaan, mutta niistäkin päästään yleensä selville vertailemalla, kyselemällä tai joskus aivan onnenkantamoisella. Satunnainen kävijä tunnistaa kuvan ja kertoo, että ”tuossahan on meidän mummi puutarhassaan Asematiellä”.

Villa Elyceum

Lokakuussa 1997 eräs kä- vijä toi muutaman kuvan ja kyseli, missä Kauniaisissa voisi olla hänen isoisänsä talo Villa Elysée. Kaupungin maankäyttöyksikkö kävi läpi vanhat asiakirjat ja kartat ja löysi Villa Elyceumin (oikea nimi) Puutarhatie 10:stä ja nykyisen omistajan nimen. Isoisän taloa etsinyt henkilö ja talon omistaja tapasivat ja paljon kiinnostavia asioita tuli esiin. Vanhoja kuvia ja asiakirjoja kopioitiin sekä tutustuttiin uusiin kuviin. Huvilan ja sen asukkaiden vaiheet saatiin talteen.

Tässä muutamia kiinnostavia yksityiskohtia:

Alueen suuri maanomistaja Ab Grankulla myi Elyceum-nimisen tontin herra Karl Edvard Nyholmille 8.9.1912 hintaan 1800 Suomen markkaa.

Nyholmin perhe talonsa ulkopuolella Puutarhatie 10:ssä vuonna 1916. Talo on vielä pieni, ja hirsirakenne näkyy seinissä. Ulkolaudoituksen vuoro tuli myöhemmin.

Kauppakirjassa määrättiin mm:

– ostajan tulee rakentaa siisti aita tontin ympärille – tontilla saa kasvattaa possuja tai sikoja vain omaan tarpeeseen

– tontille ei saa perustaa tehdasta eikä mitään muutakaan, joka melun, savun, huonon ilman tai muulla tavoin voisi tuoda haittaa lä- hiympäristössä asuville.

Talo valmistui todennäköisesti vuonna 1913, sillä silloin nelihenkinen perhe muutti sinne. Muurari Nyholm oli työskennellyt mm Fiskarsin tehtailla Pohjassa ja 20 vuotta talonmiehenä Bulevardi 7–9:ssä.

Puutarhatien alue muodostui käsin piirretyn vanhan kartan mukaan varsin pienistä tonteista, joille rakensivat varsinkin käsityöläisperheet. He tunsivat olonsa oletettavasti kotoisammaksi Viherlaaksossa kuin huvila-alueen asukkaiden parissa Kauniaisten keskustassa.

Vuonna 1919 talon osti perhe, joka asuu siinä edelleen – nyt viidennessä polvessa.

Villa Elyceumin vaiheisiin ja muuhun aineistoon voi tutustua arkiston aukioloaikoina. Arkistossa on mm. kirjeitä, karttoja, vanhoja paikallislehtiä, muistiinpanoja.

Villa Constantia

Viime vuonna arkisto sai valokuvan viidestä tyylikästä herrasta, Axel af Forsellesista neljän poikansa seurassa. Miehet istuvat huvilan ulkopuolella. Huvilan kulmassa on erikoinen koristeaihe, joka erottuu juuri ja juuri taustalta.

Nuorimman pojan Fredrikin takana aivan kuvan oikeassa reunassa erottuu lisäksi sisäänvedetty osa huvilan julkisivussa. Se viittaa verantaan, jossa on pystylaudoitus. Julkisivussa miesten taustalla on vaakalaudoitus.

Nämä yksityiskohdat kertovat, että kyseessä on juuri perhe af Forsellesin huvila. Jälleen yksi tuntematon huvila sai omistajan ja osoitteen.Kuvan taakse on kirjoitettu Axel af Forselles Kauniaisissa 26.8.1915 poikiensa Birgerin, Carl Axelin, Herbertin ja Fredrikin kanssa. Merkinnät kuvien kääntöpuolella ovat arvokkaita. Ne johtavat uusiin löytöihin ja tarkennuksiin. Axel af Forselles oli varatuomari ja kouluneuvos. Hän kuului ryhmään, joka suunnitteli koulua Kauniaisiin jo syksyllä 1906. Grankulla samskola aloitti toimintansa syyskuussa 1907. Nuorin poika Fredrik ilmoitettiin koulun valmistavalle luokalla ensimmäisten oppilaiden joukossa.

Kuvassa herrat istuvat oletettavasti sillä puolella taloa, jossa valaistus on valokuvaukselle otollisin eli etelän puolella. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että Forsellesin tie kulkee tänään huvilan pohjoispuolelta. Tämän vahvistavat myös kaupungintalon suuret tiekartat, jotka kävijä löytää maankäyttöyksikön käytävältä.

Huvila sai nimen Constantia rouva Constance af Forsellesin mukaan. Constantia-rouva oli nuoruudessaan ollut hovineitona Venäjän hovissa.

Constantia-niminen tontti löytyy myös vanhasta käsin piirretystä kartasta. Tontin molemmin puolin on merkitty nimet Åsa ja Axel. Constantia ja Axel muodostivat yhdessä suuren tontin, ja Axel af Forsellesilla oli aikeena rakennuttaa huvilat kaikille pojilleen.

Paikallishistoriallisessa arkistossa on kuvia tästä huvilasta. Kun verrattiin arkistokuvia
ja tätä uutta kuvaa af Forsellesin perheen miehistä, voitiin vahvistaa, että kyseessä oli Villa Constantia. Huomaa koristeaihe huvilan kulmassa. Sen perusteella tunnistaminen onnistui.

Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, ja Villa Constantia ehti olla mm Heldtin perheen kotina ennen kuin se purettiin 1960-luvun puolivälissä. Vanhan huvilan portinpielien takana on nyt kaksi kerrostaloa. Kerrostalojen takana Forsellesin tien eteläpuolella on lisää muistoja huvila-ajalta. Marjapensaat, omenapuut ja satunnaiset perennat viittaavat vanhoihin puutarhoihin. Nyt tiedämme myös, mistä tie on saanut nimensä. Tänään Villa Constantian osoite olisi Forsellesin tie 18.

Villa Åsa oli Janne Thurmanin ensimmäinen huvila Kauniaisissa. Se rakennettiin vuonna 1905, ja Kauniaisten perustaja Thurman asui siellä muutaman vuoden. Sinä aikana syntyi Ab Grankulla, joka osti isoja maa-alueita ja palstoitti ne pienemmiksi tonteiksi. Kauniaisten huvilayhteisö perustettiin vuonna 1906. Tänä päivänä Villa Åsa olisi ollut osoitteessa Forsellesintie 20.

Tämä on toistaiseksi vanhin valokuva Kauniaisista. Sen on lahjoittanut Janne Thurmanin tyttärentytär. Kuvan kääntöpuolelle on kirjoitettu sirolla käsialalla ”Villa Åsa maaliskuun alussa vuonna 1905”. Huvila sijaitsi nykyisen Gresan- ja Forsellesintien kulmassa, ja se purettiin 1960-luvun puolivälissä. Tontille rakennettiin kerrostaloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *