| KAUPUNKI - STADEN

Staffansgång i Grankulla

Den andra juldagen brukar vi kalla Annandag jul eller Stefanidagen, på finska Tapaninpäivä. Alla vet att ”Staffan var en stalledräng” och alla som hört sången till exempel i samband med Lucia, känner också melodin som fortfarande hör till den mest sjungna. Men vem var den ursprungliga Staffan och vem går Staffansgång i Grankulla lördag 12.12?

Enligt en av flere traditioner såg Staffan Betlehemsstjärnan då ”det hände sig”. Han skyndade därefter till Herodes och berättade att judarnas nye konung var född. Herodes middag var i den stunden serverad. Herodes åt stekt tupp och skrattade att Staffans berättelse om en ny kung är lika omöjlig som om den stekta tuppen skulle resa sig upp och gala. Så snart detta var sagt lär tuppen ha stigit upp och galandet yttrat orden Christus natus est, ”Kristus är född”. Detta var för mycket för Herodes som lät stena Staffan till döds.

Vissa versioner av Staffansvisan handlar om just denna händelse. Det finns andra versioner. Samma Staffan stenades enligt apostlagärningarna omkring år 35 e kr, det vill säga först efter Jesu död! Han blev förföljd av judarna på grund av att han uppträdde modigt som Jesu försvarare och motsatte sig Moses kulter. Stefanos-Staffan blev stenad och därmed den förste kristne martyren. Han blev senare helgonförklarad. Det gemensamma i de olika legenderna är att Staffan faktiskt var en stalledräng och att han stenades till döds.

Staffansritten (Tapaninajo) var en gammal folklig tradition som hörde till Annandag jul, Stefanidagen eller Sankt Staffans dag. Traditionen har sannolika rötter i förkristna hästritter i samband med julfirandet. Sankt Stefanos var nämligen hästarnas skyddshelgon i den kristna tron. I senare tid började staffansritten hämta inslag från stjärngossetraditionen vid trettondag. Man red runt i traktens gårdar och sjöng tiggarvisor och Staffansvisan. Staffansritten omvandlades med tiden till kringående med ”apostlahästarna”. Så uppstod en staffansgång. En sammansmältning hade då skett mellan staffansryttarna och stjärngossarna. Stjärngossarna infördes sedermera i Luciatåget och gav därmed även pojkarna en roll. Stefanidagen inträffar under julhelgen.

På Annandag jul arrangerar Grani Lions traditionsenligt en tillställning för krigsinvaliderna och de övriga intendenterna på Kauniala. Det passar därför bra att arrangera staffansgång redan före jul. I år sker det den 12 december. Lions bröderna går runt i Grankulla, talar med folk och viker ibland in till glöggstationer hos vissa överenskomna bröder. Om glöggen är spetsad eller ej har ingen större betydelse. Skrivelsen kan till vissa delar innehålla historiska betänkligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *