| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

KIRJELAATIKKO KG14/2016

Tillsammans
Tillsammans eli kirjelaatikon “käärmetalo”

 

 

 

 

 

 

 

Yhdyskuntalautakunta: “Käärmetalo” kaupungintalokorttelin kaavoituksen pohjaksi

 

Kaupungintalon remontin suunnittelu alkoi sisäilmaongelmista ja vuosia sitten. Asiaa käsiteltiin monta kertaa, ja joka kerta hinta nousi miljoonalla. Keväällä 2015 hinta oli jo 4,15 miljoonaa euroa. VTT:n tekemän selvityksen mukaan hinta olisi vielä korkeampi; julkisivut piti purkaa ja yläpohjat, ikkunat, lvis-järjestelmät ja sisäpinnat uusia.

 

Tässä vaiheessa peli oli vihellettävä poikki, ja päätettiin järjestää arkkitehtikilpailu koko korttelialueen suunnitelmaksi. Tulleista 48 ehdotuksesta valittiin kolme voittajaa, joissa missään vanha kaupungintalo ei säilynyt. Kesällä kaupunginhallitus päätti aloittaa korttelin kaavoituksen voittaneen työn ”Huvilat” perusteella.

 

Toiseksi tullut suunnitelma ”Tillsammans” oli kuitenkin mielestäni selvästi paras. Rohkea ”käärmetalo” ratkaisee koko korttelin yhdellä nauhamaisella rakennuksella, ja muodostaa voimakkaan uuden imagotekijän Kauniaisiin.

 

Yhdyskuntalautakunnan kokouksessa 8.11. ehdotukseni hyväksyttiinkin lähes yksimielisesti, ja lautakunta ”päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupungintalon korttelinalueen kaavoitus käynnistetään toisen palkinnon saaneen ehdotuksen pohjalta.” Suunnitelma mm. säilyttää keltaisen talon ja kaupungintalon edessä olevan aukion.

 

Kaavoituksen jatkosta kaupunginhallitus ja yhdyskuntalautakunta pitävät yhteisen kokouksen 7.12.2016. Myös kaupunkilaisia tullaan kuulemaan. Hankkeen etenemistä voi hyvin seurata blogissani www.prograni.fi.

 

Olavi Tupamäki, dipl.ins.

 

Villa Junghans-parken

 

Villa Junghans-parken, det till arealen anspråkslösa men landskapsmässigt värdefulla grönområdet söder om Junghansgränden, bör i sin helhet bevaras och därmed skonas från all bebyggelse i framtiden. Trots tidigare något hårdhänt skötsel av detta område – det enda i sitt slag i stadens centrum på södra sidan av järnvägen – har prägeln av naturskog ännu inte gått förlorad. Om våren blommar vitsipporna och vissa år har näktergalen hörts sjunga. Ett tjugotal olika trädarter bidrar till områdets skönhet och biologiska mångfald.

Denna mångfald bör ytterligare utvecklas genom plantering av nya arter, främst ädla lövträd. De mest framträdande träden bör förses med informativa namnskyltar. I syfte att förbättra de ofta bristfälliga naturkunskaperna hos dagens barn och ungdomar och stärka ett ekologiskt engagemang, bör staden ingå samarbete med förskolor och lågstadier. Dagisgrupper och lågstadieklasser bör beredas tillfälle att adoptera träd, i avsikt att följa med deras utveckling under olika årstider. Trädens roll i ekosystemet bör utforskas och fastställas. Så skapas gröna tankar i en grå värld.

Villa Junghans-parken är alltför dyrbar för att läggas under asfalt och betong. Låt parken leva och utvecklas – som en Central Park i koncentrat.

 

Nalle Valtiala

 

Kaunis Grani

 

Olen viime vuosina seurannut Kaunis Grani -lehteä ja sen toimintatapoja ja uutisointia. Kaunis Grani –lehden maksavat ilmoittajat ja kauniaislaiset veronmaksajat. Minulle ei koskaan ole selvinnyt täysin Kaunis Granin rooli kauniaislaisille. Pääsääntöisesti se on ymmärtääkseni jonkinlainen ilmoitustaulu sille, mitä kaupunki on päättämässä tai on päättänyt sekä tietysti Kauniaisten tapahtumakalenteri.

 

Kaunis Granissa on myös niin sanottu mielipideosasto, jonka tarkoituksena ymmärtääkseni on kommentoida sitä, mitä Kauniaisissa on tehty tai tullaan tekemään. Itse päätin osallistua kirjoituksellani viime keväänä Kauniaisten liikenteen kehittämiseen. Lähetin mielestäni kirjoituksen ajoissa, mutta paria päivää ennen kuin se piti julkaista, sain sähköpostin, jossa kuivasti ilmoitettiin, että kirjoitus julkaistaan vasta kesäkuussa. Kuten tapahtui.

 

Mitään kehitystä liikennejärjestelyissä ei tapahtunut enkä saanut mitään vastausta kaupungilta. Päätin siis tehdä seurantakirjoituksen. Kirjoituksessani kysyin jälleen liikennejärjestelyiden kohtaloa. Lisäksi kiinnitin huomioni kaupungin virkamiesten huonoon työskentelyyn keskustan rakentamisessa ja kaupungin ajatuksiin uuden kaupungintalon rakentamisesta, kun SOTE-uudistus tulee merkittävästi vähentämään työntekijöiden määrää ja siten tilantarve vain vähenee.

 

Olin myös huolissani yrittäjien asemasta kauppakeskuksen julkisivuremontin seurauksena sekä ennen kaikkea käsittämättömästä ajatuksesta korottaa kunnallisveroa. Tämä kirjoitukseni mahtui hieman yli A-4 kokoiselle arkille ja lähetin sen Kaunis Granille noin kuukautta ennen kuin veronkorotuskokous pidettiin. Pari päivää ennen oletettua julkaisua minulle kuivasti jälleen kerrottiin, että kirjoitus menee seuraavaan lehteen ja syyksi yritettiin selittää jos jotain liian monesta merkistä ja useasta mielipidekirjoituksesta. Miten tämä kesti yli kolme viikkoa, että Kaunis Granin toimitus reagoi asiaan?

 

Mielestäni Kaunis Grani toimikoon kaupungin tiedottajana, mutta ennen kaikkea sen tulisi olla asukkaiden ja veronmaksajien foorumi, missä voisimme osallistua kaupungin kehittämiseen. Kauniainen on pieni kaupunki, joka ei koskaan tule olemaan valmis, mutta helpommin sen saa valmiimmaksi kuin esimerkiksi Helsingin. Virkamiehet ja päättäjät ovat yhtä kaukana asukkaista Kauniaisissa kuin Helsingissäkin, joka on helppo todentaa näissä viimeaikaisissa toimissa kuten liikennejärjestelyissä, Villa Junghansin puiston kaavoituksessa, uuden tarpeettoman kaupungintalon rakentamisessa, keskustan ikuisuusprojektiksi venähtäneessä rakentamisessa jne.

 

Olisi aika uudistaa Kaunis Grani vastaamaan tämän päivän vaateita ja toimituksen tulisi tehdä työnsä asiallisesti, nopeasti ja ammattitaidolla. Näin ei kuitenkaan tänään todellakaan tapahdu.

 

Erkki Keino

 

TOIMITUS VASTAA

 

Kaunis Granin toimituksen mielestä on ehdottoman tärkeätä julkaista mahdollisimman monta ja monipuolista mielipidekirjoitusta lehden jokaisessa numerossa. Nostamme aiheet ja niiden kirjoittajat usein myös kanteen edistääksemme vuorovaikutusta.

 

Tekstin lähettäminen toimitukseen ei kuitenkaan automaattisesti johda sen julkaisemiseen seuraavassa numerossa – tai ollenkaan. Lehdellä on tiukka budjetti, jota ei voi ylittää, eli sivumäärää ei voi sovitusta kasvattaa, ja välillä kirjoituksia on enemmän kuin lehteen mahtuu. Mitä tiiviimpi kirjoitus, sitä todennäköisemmin se kuitenkin julkaistaan.

 

Lehteä hoidetaan kuin yritystä ja se on täysin riippuvainen ilmoitustuloista. Viime hetken ilmoitukset – tai uutistapahtumat – valitettavasti vievät usein tilaa esim. mielipidekirjoituksilta. Tätä on vaikeata ennakoida. Olemme vastoin monien muiden lehtien tapaa pyrkineet kohteliaasti ilmoittamaan ennen lehden ilmestymistä, mikäli tiettyä tekstiä ei julkaista tai se julkaistaan myöhemmin. Olemme samaa mieltä siitä ja voimme vain pahoitella, että kolme viikon ilmestymissykli voi tuntua kohtuuttomalta ja kirjoitus vanhenee.

 

Mielipidettäsi KG:n toimituksen ammattitaidosta olen jäävi kommentoimaan. Viime vuonna lanseerasimme kasvattamatta kulujamme uuden nettilehden kaunisgrani.fi, lisäsimme painosmäärä 22 000:een, laajensimme jakelualuetta ja saimme Vuoden Yrittäjäpalkinnon. Mutta olet oikeassa, yhden hengen toimituksella on vaikeata hoitaa kaikkea ajoissa ja oikein.

 

Nina Winquist

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *