| YLEINEN - ALLMÄN

KOLUMNI Nuori poliitikko vai nuorisopoliitikko?

“Sinä nuorena voit varmaan kertoa mitä nuoret haluavat.” “On kiva että saadaan nuoriakin päättämään nuorten asioista.” Näitä molempia toteamuksia olen saanut kuulla vähän väliä vanhemmilta ihmisiltä. Tietenkin he tarkoittavat vain hyvää, mutta mitä enemmän he ovat sitä hokeneet, sitä vähemmän olen samaa mieltä itse.

 

 

Olen kyllästynyt nuorisopolitiikkaan. Olen myös turtunut siihen, että kaikki nuoret luokitellaan automaattisesti “nuorten asioiden asiantuntijoiksi”. Nuorissa on paljon enemmän potentiaalia kuin vain iän perusteella leimattu rooli, jossa pitää puolustella skeittipuistoja ja nuorisotalon iltapäiväkerhoja. Koko Suomessa on mietityttänyt se, miksi nuoret eivät enää innostu politiikasta. Motivaation puuttuminen johtuu varmasti monista asioista, mutta yksi suurimmista on nuorten näkeminen hiekkalaatikkopolitiikkoina.

 

Täytyy pitää mielessä, että nuoruus on ohimenevää. Kukaan ei ole ikuisesti nuori, ja siksi on huolimatonta siirtää vastuu nuorille vain nuorten asioista. Seuraavan kerran nuorelta pitäisi kysyä esimerkiksi mitä mieltä hän on Kauniaisten taloudellisesta tilasta, mitä hänen mielestään tulisi priorisoida ja mitkä ovat tulevaisuuden kunnan arvot. Nämä kuulostavat hankalilta aiheilta, mitä ne ovatkin, mutta se ei tarkoita sitä, ettei nuorella ihmisellä ole siihen yhtä paljon annettavaa kuin muilla tavallisilla ihmisillä. Haastaessamme nuoren ajattelemaan oman kategoriansa ulkopuolelta opetamme heille, mitä vastuullinen päätöksenteko oikeasti tarkoittaa.

 

Kieltämättä on myös niitä henkilöitä, jotka kokevat nuorten asian omakseen ja pärjäävät nuorisopolitiikassa. He nauttivat siitä, että pääsevät ajamaan yhtä sydäntänsä lähellä olevaa asiaa. Heitäkin pitää arvostaa, koska tarvitsemme aina asiantuntijajoukkoja. He ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista nuorista. Jatkossa toivon, että nuoria ei nähdä omana eristyneenä ryhmänään, vaan aktiivisina kuntalaisina siinä missä muukin väestö. Nuoren kohteleminen vertaisena on paras sijoitus tulevaisuuteen.

 

Binga Tupamäki

Kauniaisten nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Tupamäki valittiin vuoden 2016 kokoomusnuoreksi Joensuussa 21.10. pidetyssä Kokoomuksen nuorten liiton 83. Liittokokouksessa. Tupamäki valittiin myös liiton hallitukseen, jossa hän juuri 18 vuotta täyttäneenä on sen nuorin jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *