| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Petteri Orpo kävi Kauniaisissa: “Sote-uudistus takaa palvelut kaikille”

”Vaikka olen synkistellyt talouden suhteen, haluan välittää viestin, että kyllä Suomi-laiva on kääntymässä vaikka kääntyminen on hidasta. Tämä vaikuttaa myös metropolin ytimessä olevaan Kauniaisiin myönteisesti, jossa edellytykset ovat jatkossakin kunnossa. Täällä on hoidettu asiat hyvin.” 

 

Ministeri Orpo, kauniaislaisten suurimpia huolenaiheita tällä hetkellä on kolme:

  1. sote-uudistus, palvelutaso ja hoidon valinnanvapaus,
  2. veroaste,
  3. maakuntahallinnon myötä häviävä mahdollisuus vaikuttaa oman kaupungin asioihin.

20161129-185243-kg-orpo-0072

Mitä argumentteja käyttäisitte, jos Teidän pitäisi vakuuttaa granilaiset sote-uudistuksen tärkeydestä?

Suomen väestö vanhenee ja halutaan, että pystymme tulevaisuudessa turvaamaan palvelut kaiken ikäisille ja kaikkialla. Kauniaisissa on asiat nyt paljon paremmin kuin keskivertokunnassa ja terveyspalvelut ovat järjestetty hyvin, mutta olemme vastuussa koko Suomesta. Teemme uudistuksen parhaalla mahdollisella tavalla, jottei kukaan kärsisi. Uskon että palvelulaatu nousee, kun kaikki pääsevät valinnanvapauden piiriin.

Kun kenenkään veroasteen ei pitäisi sote:n takia nousta, niin koskeeko lupaus myös Kauniaisten asukkaita?

Kyllä, valtiovarainministeriön vero-osasto on tehnyt suuren työn ja löytänyt mallin, jossa irrotetaan sote:n osuus ja laitetaan tuloveroasteikkoon niin, ettei kenenkään henkilökohtainen verotus sen takia nouse.

Kauniaisissa haaste on se, että on selvitty pienemmillä sote-veroilla ja ollaan terveempiä, mutta toisaalta yksityisten palveluiden käyttö on laajempaa. Kun sama veroprosentti otetaan tasaamaan niin hoidetaan ettei Kauniainen häviä. Sivistystoimeen riittää kyllä rahaa.

Miten varma olette siitä, että valinnanvapaus säilyy uudistuksen jälkeen?

Tällä hetkellä ei ole valinnanvapautta muuta kuin heillä, joilla on työterveyshuolto tai rahaa. Uudistuksella jokaiselle suomalaiselle tuodaan sama valinnanvapaus. Kyseessä on Kokoomuksen malli, joka lähtee yksilön ja asiakkaan tarpeesta – ei hallinnon ja vallan.

99-paikkaisessa maakuntavaltuustossa Kauniaisilla voisi parhaassa tapauksessa olla yksi edustaja, mutta todennäköisesti ei yhtään. Miten tämä kauniaislaisten kannalta edistäisi lähidemokratiaa ja aktiivisuutta kaupungin asioiden hoitamisessa?

Tästä syystä olin varmaan viimeisten joukossa lähtemään mukaan tähän. No, jätetään katkerat lauseet pois ja todetaan, että maakuntavaltuusto valitaan suoralla kansanvaalilla. Miten monta valtuutettua sinne mikin nykyinen kunta saa, riippuu ehdokkaista – hyvällä ehdokasasettelulla voi saada enemmän kuin odottaa.

Maakunta vastaa sitten koko sote-palveluiden järjestämisestä ja päättäjien vastuu on huolehtia, että kaikkialla maakunnassa järjestetään asiat hyvin. Sanoisin, että vaarassa on tuotantomonopoli ja maakuntamallin myötä tilanne voi olla jopa parempi kuin ennen.

Haluatteko näin joulun alla välittää terveisenne kauniaislaisille?

Vaikka olen synkistellyt talouden suhteen, haluan välittää viestin, että kyllä Suomi-laiva on kääntymässä, vaikka kääntyminen on hidasta. Tämä vaikuttaa myönteisesti myös metropolin ytimessä olevaan Kauniaisiin, jossa edellytykset ovat jatkossakin kunnossa. Täällä on hoidettu asiat hyvin.

NINA WINQUIST

***

20161129-183725-kg-orpo-0025

 Valtiovarainministeri, kansanedustaja ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Kauniaisissa 29.11. Kauniaisten Kokoomuksen kutsumana. Vierailun aikana ministeri Orpo tapasi m.m. kaupunginjohtaja Christoffer Masarin, joka sai tilaisuuden briiffata ministeriä Kauniaisten tilanteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *