| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vilkas rakentaminen näkyy Kauniaisissa

Kauniaisiin rakennetaan ja korjataan paljon kerrostaloasuntoja. Pääkaupunkiseudulla on edelleen suuri vaje. Rakentamisen vaikutus kaupungin talouteen näkyy vasta kun uudet asukkaat muuttavat Kauniaisiin.

Radan varrella sijaitsevana arvostettuna asuinalueena on Kauniaisiin valmistuvilla asunnoilla taas kysyntää. Kun radan eteläpuolelle valmistuneiden kerrostaloasuntojen menekki joitakin vuosia sitten näytti vaisulta, ovat nyt meneillään olevien hankkeiden näkymät positiivisemmat.

Radan ja Varubodenin välillä tungosta

Radan, Asematien ja Ratapolun muodostamassa kolmiossa uusien asuntojen rakennuttajina ovat Grani Asunnot, Sato ja Skanska, rakentajina Omera-Rakennus ja Skanska.

– Tämä on haasteellinen paikka rakentaa. Rakentaminen vaikuttaa aina jotenkin ympäristöön ja tämän kohteen läheisyydessä liikenne on vilkasta, mutta hyvässä yhteistyössä tämä on mennyt, toteaa vastaava työnjohtaja Jouni Leppänen Rakennus-Omerasta.

Asematien ja radan väliin jäävälle maa-alueella on tapahtunut paljon sitten 2012. Ensin Grani Asunnot osti Varubodenia vastapäätä sijaitsevan Elisan kiinteistön ja peruskorjasi sen. Keskusta 2-asemakaavan suomien muutosten myötä entistä toimistorakennusta on korotettu ja alueelle valmistuu yksi 40 omistusasunnon ja yksi 45 vuokra-asunnon asuinrakennus. Alueella on lisäksi pysäköintihalli Tralla Park.

– Nykyinen Asematien varrella oleva hanke on jatkoa vuonna 2012 alkaneelle hankkeelle, jossa kiinteistön yhdeksän asuntoa peruskorjattiin. Tämä nyt meneillään oleva uudisrakennus sai alkunsa Keskusta 2 -asemakaava muutoksen yhteydessä. Haimme luvat kiinteistön toimistosiiven korottamiselle, kertovat kiinteistöosakeyhtiö Kauniaisten Jalavapihan rakennuttajat Pekka Komulainen ja Juhani Väisänen Grani Asunnot Oy:stä.

Rakennustyöt alkoivat vuoden 2016 alussa ja rakennus valmistuu maaliskuun 2017 aikana. Kaikki 15 asuntoa on jo myyty.

– Helmikuun lopussa valmistuva Visseli sijaitsee pääradan varrella palveluiden läheisyydessä ja asuinalueena arvostettu Kauniainen nivoutuu vahvasti pääkaupunkiseudun kehittymiseen, kertoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Viisikerroksisessa Visselissä on 40 omistusasuntoa, joista enää vain neljä on myymättä. Samaan kolmioon sijoittuu tammikuun lopussa valmistunut asuinrakennus Ratapolku 6:ssa, jossa on 45 asuntoa. Kaikki asunnot on jo vuokrattu.

– Kauniaisissa ei ole kovin paljon vuokra-asuntoja ja näiden uusien asuntojemme nopea vuokraaminen kertoo patoutuneesta kysynnästä Kauniaisissa, kertoo liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki Satosta. Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä 20 000 asunnon vaje, jota nykyiselläkin aktiivisella rakentamisen tahdilla joudutaan kirimään kiinni usean vuoden ajan. Väestörakenteen muutokseen ja pääkaupunkiseudulle suuntautuvaan muuttoliikenteeseen vastaamiseksi on tämän vajeen lisäksi painetta rakentaa vuosittain lähes 15 000 uutta asuntoa pääkaupunkiseudulle seuraavan parinkymmenen vuoden ajan.

Kavallinterassia peruskorjataan

Myös Asematien yläpuolella, Kavallintiellä kirkon vieressä, tapahtuu. VVO-yhtymän omistamaa, 1970-luvulla valmistunutta asuinkiinteistöä Kavallintie 1:ssä peruskorjataan. Rakennuksen huoneistojakaumaa ei muuteta, mutta julkisivut ja talotekniikka uusitaan ja kaikki sisätilat peruskorjataan. Hankkeen on tarkoitus valmistua lokakuun 2017 loppuun mennessä. Talossa aiemmin asuneet vuokralaiset ovat etusijalla rakennuksen asuntoihin.

– Hyväkuntoisilla vuokra-asunnoilla on kysyntää ja Kauniaisissa haetaan myös isompia asuntoja kuin muualla, kertoo VVO-yhtymän investointijohtaja Mikko Suominen.​

Taloyhtiöille uusi rahoitusmuoto

Rakennusliike Laptin urakoima ja vuoden 2016 elokuussa valmistunut Asunto Oy Kauniaisten Sointu on esimerkki uudenlaisesta toimintatavasta, jossa tontin omistava taloyhtiö joko myy tai vuokraa hyödyntämättömänä olevan tonttialan rakennusoikeuden. Tästä saatavilla tuloilla asuntoyhtiö voi rahoittaa taloyhtiössä tarvittavia saneerauksia sekä luoda kaikille osakkaille arvonnousua koko alueen yleisilmeen kohentuessa. Rakennusliike ostaa tai vuokraa lisärakennusoikeuden ja vastaa sekä suunnittelusta, asemakaavan muutoksesta ja tontin uudisrakennuksen rakentamisesta.

– Sointu sijaitsee lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä, millä varmasti oli vaikutusta siihen, että kaikki huoneistot myytiin omistusasunnoiksi hyvin nopeasti syksyllä 2015, kertoo markkinointipäällikkö Tiina Karhu rakennusliike Laptista.

Kerrostaloasunnoilla kysyntää
Kuluvan vuoden aikana Kauniaisissa valmistuu ainakin 159 uutta omistus- ja vuokra-asuntoa ja 48 peruskorjattua vuokra-asuntoa. Gresantielle valmistuu 12  asunnon pienkerrostalo ja Villa Bredan yhteyteen Palokunnankujalle 28 vuokra-asuntoa ja 29 omistusasuntoa ensisijaisesti senioreiden käyttöön.

Etuovi.com-portaalista löytyvien tietojen mukaan vuosien 2012 ja 2016 välisenä aikana valmistuneista kerrostaloista on myytävänä Venevalkamassa ja Laaksotiellä 22 asuntoa.

– Rakentamisen suorat taloudelliset vaikutukset kaupungin talouteen ovat erittäin rajoitetut, koska rakennusyhtiöt eivät ole Kauniaisista ja suuri osa työvoimasta ja rakennusmateriaalista tulee kaupungin ulkopuolelta. Ennen rakentamisen aloittamista tuottaa tontin myynti tuloja kaupungille niissä tapauksissa, joissa tontti on ollut kaupungin omistama, ja tietysti pienemmässä mittakaavassa tuloja syntyy rakennusluvista. Rakentamisen merkittävin vaikutus kaupungin talouteen näkyy rakennusten valmistuessa, kun uudet asukkaat ja veronmaksajat voivat muuttaa kaupunkiin, sanoo kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *