| YLEINEN - ALLMÄN

60 minuter kvalitetstid

LEDARE. Sommarloven och semestrarna är snart ett minne blott och vardagen är här för de flesta oss. I Grankulla har beslutsfattarna under många år prioriterat invånarnas möjligheter att utöva motion i olika former för att vi bättre skall orka med vardagen. Vi kan bl.a. springa i trapporna vid slalombacken, yoga i Medborgarinstitutets regi eller delta i GrIFK:s mångsidiga verksamhet.

Så här vid inledningen av terminen är det på sin plats att även reflektera över våra barns och ungdomars motionerande. Enligt WHO:s rekommendationer ska barn vara så rörliga att de blir lätt andfådda i minst 60 minuter per dag. I Sverige visar en undersökning att av fyraåringarna uppnådde endast 30 % WHO:s rekommendation.

Dessvärre visade samma undersökning att barnen rörde på sig mindre under veckosluten då barnen tillbringade dagarna med sina föräldrar. I Grankulla har vi många duktiga barn och ungdomar som år efter år presterar goda resultat i olika idrottsgrenar. Denna grupp har inga som helst problem att uppfylla WHO:s rekommendationer.

Sedan har vi dock en grupp unga som tillbringar allt mer tid i sittande ställning under dygnets timmar, först i skolbänken och sedan framför datorn efter skolans slut.

Här kommer vårt ansvar som föräldrar in. Låt oss alla, ung som gammal, ha en gemensam målsättning; 60 min vardagsmotion varje dag. Dessutom kunde detta göras tillsammans, över generationsgränserna. Den bästa kvalitetstiden med barnen!

Under våren fick Lokaltidningen Kaunis Grani en ny styrelse. Styrelsen som presenteras på annan plats i denna tidning tar gärna emot respons och tips om aktuella och lokala händelser som vi kunde skriva om. Kontakta oss gärna på e-postadressen: kaunis.grani@kauniainen.fi.

I detta skede är det också läge att tacka Jessica Jensen som under en tid fungerat som tf chefredaktör och Kirsi Bergman för ett utmärkt arbete med tidningen! För detta och nästa nummer fungerar Sonja Hellman som tf chefredaktör. Vi i styrelsen ser fram emot att få jobba tillsammans med Sonja.

Johan Johansson
Ordförande
Kaunis Grani

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *