| YLEINEN - ALLMÄN

Ny mästare vid taktpinnen på Grankulla musikfest

Grankulla musikfest GMF ordnas i år för åttonde gången, med temat Verkligheter 28.10–4.11. Fokus ligger på kammarmusik, främst stråkkvartetter, med starka inslag av vetenskap.

I år har GMF en ny konstnärlig ledare, violinisten och kapellmästaren Jan Söderblom. GMF:s första konstnärliga ledare Seppo Kimanen, som var med och byggde upp festivalen och ledde den första sju åren, har efter nästan 50 år av festivalledning dragit sig tillbaka. Som gammal festivalräv förstod han ändå att söka sin efterföljare i god tid.

– Seppo meddelade tidigt om sitt beslut att dra sig tillbaka och föreslog Jan Söderblom som sin efterträdare. Styrelsen gillade idén och valde Jan, säger Staffan Kurtén, ordförande för Grankulla musikfestförening som driver GMF. I Jan har vi fått en värdig efterträdare till Seppo och samtidigt en generationsväxling.

Jan Söderblom är ingen nybörjare på festivalfältet. Han har varit med och byggt upp Musica Fiskars, varit konstnärlig ledare för Musikdagarna i Jorois och arbetar som biennal konstnärlig ledare för Rauma Festivo.

– Jag vill utveckla GMF till att bli en färgstark och fascinerande festival som är öppen för alla. GMF är intressant på många sätt, men helt unik som kammarmusikalisk-vetenskaplig hybrid. Jag hoppas kunna locka både den publik som kommer för kammarmusiken och den som kommer för vetenskaperna, och sedan skapa nya, oväntade möten och upplevelser. Publiken, som möter varandra och allt det nya, får förhoppningsvis ta del av ett innehåll som de annars kanske inte skulle söka sig till.

Världsvan småstadspojke

Söderblom är uppvuxen i Munksnäs, i stark närvaro av musiken och speciellt operan. Hans pappa Ulf Söderblom var chefsdirigent på Nationaloperan. I dag bor han i Fiskars med sin familj.

– Jag är mångsysslare inom konstmusiken. Mitt etos är att alltid egga min nyfikenhet och fritt följa renässansmänniskans ideal om att ”intet mänskligt är mig främmande”, säger Jan Söderblom.

Jans vision för en bra festival är att vara aktuell och lokal, för de människor som finns i närheten. Så kan en festival, som alltid föds i tiden och i rummet, växa till att få universell betydelse.

– Jag önskar att vi kan skapa ett sug som eggar publiken att sluka programmet i sin helhet. Att planera en festival är som att få skapa ett mikrokosmos. Om man verkligen lyckas så bildar alla veckans konserter som helhet en fantastisk och unik resa – som kan förändra ditt liv, säger Jan Söderblom.

– Alla uppdrag jag får känns som stora utmaningar. Mitt absolut viktigaste uppdrag är ändå att få vara far till mina tre barn.

Mera info:
www.grankullamusikfest.fi
www.tsv.fi/sv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *