| KOULUT - SKOLAN

Unga från Kasavuoren koulu testade arbetslivet

Niondeklassister från Kasavuoren koulu bekantade sig med arbetslivet vecka 41. De fick hjälp av skolorna, daghemmen och företagen. Kaunis Grani besökte några företag som i många år låtit unga göra arbetspraktik hos dem.

Viivi Koivumäki bekantade sig med arbetet i blombutiken Ihana Kukkanen. Hon hade fått jobbet själv genom att ringa till butiken och gå på intervju. Viivi har trivts i blombutiken där det råder varm stämning.
– Till mina uppgifter har hört att sköta om blommor, prissätta och ordna upp, berättar Viivi.
Enligt Viivi behövs det främst ihärdighet och interaktionsförmåga. Det lönar sig att vara modig då man skaffar sig en trevlig arbetsplats, uppmanar Viivi.

Kompisarna Anthonio (tv) och Onni samt Saara Lehto (mitten) från trivsamma restaurang Moms.
.

Kompisarna Anthonio Iloniemi och Onni Korhonen betkantade sig med arbetslivet i restaurang Moms i Grankulla centrum. Anthonio hade varit prao i samma restaurang ett år tidigare och rekommenderade nu platsen för sin kompis Onni. Pojkarna hade satt sig in I diskandets hemligheter. De verkade ha kul på sin praktikplats.

– När man gör praktik måste man ha tålamod, säger Onni.
– Man måste naturligtvis också ha krafter att bära ut skräppåsar, fortsätter Anthonio glatt.

Julia (th) tillsammans med instruktörerna Krisi och Susan.

Julia Särkkä var prao I Freedom Fund Arena hos Grani Tennis. Julia har tennis som hobby och har tidigare varit ledare på Grani Tennis sommarläger. Hon kom överens om sin praktikplats med instruktörerna på platsen. Under praotiden har Julia hämtat barn till hallens eftermiddagsverksamhet och lärt dem spela tennis.
– Det roligaste med arbetet har varit att lära barnen, berättar Julia. Jag rekommenderar Grani Tennis för praoelever ifall man är intresserad av tennis och vill jobba med barn, säger Julia målmedvetet.
Wilhelm Tiihonen

Jag var själv prao vid tidningen Kaunis Grani och fick bekanta mig med journalistarbetet under en vecka. I det arbetet behövs mod, initiativrikedom och skrivkunnighet. Det roligaste var att träffa olika människor och höra deras synpunkter. För en morgonsömnig passar arbetstiden riktigt bra. Jag vill tacka tidningen Kaunis Grani för denhär fina möjligheten, samt alla praoelever som gav intervju. Det här var roligt!

Översättning: Sonja Hellman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *