| YLEINEN - ALLMÄN

Barnvänlig miljö lockade

Grankulla växer enligt den senaste statistiken, i fjol ökade befolkningen och staden hade vid årsskiftet cirka 9 600 invånare. Familjen Kaukinen hör till dem som valt att flytta till Grankulla.

 

Panu har länge försökt locka mig till Grankulla, säger Julia Kaukinen.

Hennes man Panu är återflyttare på så vis att han bott och gått i skola i staden under sin barn- och ungdom.

– Välbekant och trevligt ställe. Mina föräldrar bor 300 meter härifrån, säger Panu.

Julia och Panu Kaukinen och barnen Rami, 3,5 och Mira, 2, flyttade från Morby i Esbo. Det som avgjorde valet av stad var en barnvänlig miljö.

De letade rätt länge efter bostad innan de hittade den rätta och kunde flytta in i huset på Docentvägen i oktober.

– Vi var egentligen och tittade på ett annat hus i närheten när förmedlaren föreslog att vi skulle gå och titta på det här. Det tog mig alltså 20 år att ta mig från Kandidatvägen till Docentvägen, skrattar Panu Kaukinen.

 

Hemmet visas i tv

I slutet av mars kommer familjens hem att visas på tv i MTV3:s nya inredningsprogram Kotoisa. Övre våningen har till stora delar renoverats av programmakarna.

– Det tog tre veckor. De fick fria händer och vi fick inte alls komma in i huset under tiden. Våningen får heller inte fotograferas innan programmet sänts i tv, säger Julia Kaukinen.

 

Mäklare: Det rör på sig

De som flyttar in till Grani från andra städer är enligt Heidi Malmström på Kiinteistömaailma oftast barnfamiljer. Det ser nu ljusare ut på fastighetsmarknaden i södra Finland överlag och även i Grankulla rör det på sig på bostadsmarknaden.

Enligt Heidi Malmström säljs bostäder som är i gott skick. På samma linje är även Ronnie Björkman på Capital Haus. Han säger att det alltid finns en efterfrågan om priset är i balans med skicket och läget. Bäst säljer enligt honom fristående hus i bra skick och med bra energieffektivitet och höghuslägenheter på 2-3 rum i centrum i bra bolag med hiss.    

– Svårast är det med lägenheter som är byggda på 60-70-talen, särskilt i fall husbolaget är i dåligt skick, säger Heidi Malmström.

Anmärkningsvärt var ändå under fjolåret enligt henne att det började röra på sig riktigt bra då de gäller stora bostäder.

– Några stora hus såldes redan efter ett par veckor, säger Heidi.

Men det finns enligt Ronnie Björkman vissa typer av rejält stora villor, som inte är så eftertraktade.

– Speciellt husen byggda mellan 1970-1999 med direkt el som värmekälla är svårsålda, säger han.

 

“Får inte alltid vad grannen begär”

Han tycker att det utbudet är tillräckligt i staden, medan Heidi Malmström efterlyser nyare radhuslägenheter till försäljning.

Hur ser det ut med prisnivån i Grankulla jämfört med i övriga huvudstadsregionen?

– I Grankulla är prisnivån högre än i huvudstadsregionen generellt sett. Staden ligger på samma nivå som de “bättre” områdena i Esbo, säger Heidi Malmström.

Ronnie Björkman tycker också att skillnaden mellan Grankulla och de ”bättre” områdena i Esbo inte existerar mera.

– Det finns flera objekt här till salu för klara överpriser – det vad grannen begär betyder inte att att ditt hus är värt så mycket, säger han.

Det byggs för tillfället också nya hus i Grankulla. Ronnie Björkman säger att intresse för nya lägenheter finns till en viss mån. Enligt Heidi Malmström lockar nya bostäder främst äldre.

– Den kundgrupp som är mest intresserad av nya höghuslägenheter är lite äldre människor, som inte längre vill ta hand om ett egnahemshus, säger Heidi Malmström.

 

Statistiken i Grankulla under de senaste två åren över sålda begagnade bostäder: 2016/134 st, 2017/142 st, kvadratpriset: 2016/3.345€/m2, 2017/3.464€/m2. Källa: Ronnie Björkman via Finlands Fastighetsmäklare rf.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *