| YLEINEN - ALLMÄN

Matilda och Peyman cyklar jorden runt

När Matilda Almar och hennes man Peyman Almar hoppade upp på cykelsadeln i slutet av augusti och lämnade Grankulla för att åka ut på en cykelfärd var det ingen liten tripp det handlade om.

Paret planerar att vara borta i fem år och cykla världen runt. Det är dock inte fråga om något slags rekordförsök.

– För att undvika missförstånd brukar jag ibland säga att vi cyklar omkring i åtminstone fem år, och att vi kommer att besöka alla världsdelar, säger Matilda.

Det är Peyman som ligger bakom idén. Han cyklade från Rovaniemi till Lissabon för några år sedan och trivdes ypperligt på färden.

– Det var verkligen fantastiskt, säger han.

Matilda säger att paret tycker om att resa och vill leva miljövänligt.

– Vi vill göra något för att bidra till att världen ska bli en lite bättre plats. Genom vår livsstil hoppas vi dels att inspirera folk att uppfylla sina drömmar, men vi vill också visa att man inte behöver så mycket för att leva ett lyckligt liv.

Snart bär det av. Här packar Matilda och Peyman hos Matildas föräldrar i Grankulla inför resan.

Hon påpekar att det inte behövs mycket pengar för deras livsstil och att de därför kan njuta av livet. Paret har litet sparpengar och några sponsorer. Själva resandet kostar enligt Matilda inte så mycket mera än mat och något visum eller flyg då och då. Planen är att sälja Instagram-inlägg eller någon artikel eller bild ibland.

Om pengarna tar slut kommer paret tillbaka till Finland och jobbar några månader, men att jobba längs med resan är inte heller helt uteslutet.

– När vi bor i tält utan el och rinnande vatten, och rör oss med cykel är vårt fotavtryck inte så stort. Dessutom “roskisdyker” vi en så stor del av vår mat som möjligt, mat som annars skulle gått till spillo, säger hon.

Byggt cyklarna själva

Peyman hade planen redan när paret träffades för två år sedan, och väldigt många av deras beslut har sedan dess styrts av den kommande resan. De räknar med att cykla 80 km per dag, fem dagar i veckan. Och cyklarna har de gjort själva.

– Vi har byggt våra cyklar själva, av delar vi beställt på nätet. Det var ett himla pussel att fundera på vilka komponenter som är kompatibla med vadå, och att välja varje del utan att ha en färdig cykel att matcha den med.

Det tog ungefär en månad att välja alla delar, men sen bara några dagar att bygga ihop cyklarna.

– Vissa element som man behöver specialverktyg till fick vi hjälp med, men det mesta gjorde vi själva. Vår vän Jacob Jörg som är cykelmekaniker lärde oss bygga cykelhjul, så vi har byggt ihop också våra framhjul själva av ekrar, fälgar och våra dynamonav.

Det ska vara en hård sadel på långa färder, förklarar Peyman. En sadel av den här typen formar sig under resans gång, vilket underlättar då sträckan är cirka 80 kilometer per dag.

Enligt Matilda blir det en stor utmaning att köra omkring med alla sina ägodelar packade på cyklarna.

– Både cyklarna och packningen är värdefull, så det finns förstås en risk att någon far iväg med alltihopa. Som tur är vi ändå två, så den ena av oss kan alltid stanna med cyklarna om vi är på ett oroligt ställe.

Paret tog färjan från Åbo till Stockholm i augusti och planerar att inleda med att cykla söderut via Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike och Schweiz.

– Därefter blir det Frankrike, Spanien och Portugal. Vintern hoppas vi på att spendera i Marocko, säger Matilda som speciellt ser fram emot att vistas i just Marocko och Portugal.

Efter Europa siktar paret mot Asien och Mongoliet,

Vad tycker era släktingar och vänner om det här?

– Jag tror att våra vänner är vana med våra påhitt, men visst är de lite förvånade nu när vi faktiskt åker iväg efter att ha pratat om det i flera år. Både familj och vänner oroar sig nog lite för hur det ska gå, men som min mamma sa: vad är det för vits att oroa sig när vi åker i alla fall. Mest önskar alla oss lycka och medvind.

 

Matilda Almar (tidigare von Essen, f. 1994) är från Grankulla och är pol.kand i statskunskap. Hon har senast jobbat på kafé.

Peyman Almar (f.1983) är ursprungligen från Azerbajdzjan, men har bott i bland annat Tyskland, Turkiet och Indien. Han har bott 8 år i Finland är finsk medborgare.

Paret träffades via Tinder i oktober 2016 och de gifte sig i juni.

 

Vill du följa Matilda och Peyman på deras resa gör du det bäst här:

Instagram @nomadstrails. Paret har också en hemsida www.nomadstrails.com och en Youtube-kanal, som båda är  under uppbyggnad.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *