| KAUPUNKI - STADEN

Pääkaupunkiseudun viesti seuraavalle hallitukselle: Metropolipolitiikalla vahvistetaan koko maan menestystä

Kaupungit pääkaupunkiseudulla edellyttävät, että tuleva hallitus vahvistaa pääkaupunkiseudun sekä metropolialueen – ja sitä kautta koko maan – menestystä, globaalia saavutettavuutta, kestävää kehitystä ja kasvua. 

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen julkaisivat yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa torstaina (28.2.). Tavoitteissa esitetään muun muuassa, että maakuntahallintoa ei tule perustaa.

Pormestari Jan Vapaavuori sekä kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen ja Christoffer Masar toteavat että maamme ainoa metropolialue poikkeaa muusta maasta monella tapaa.  

– Voimakkaasti kasvavalla seudulla on sekä erityisiä mahdollisuuksia että haasteita.  Niiden ratkaisemiseksi ja hyödyntämiseksi tulevan hallituksen on määriteltävä selkeät metropolipoliittiset tavoitteet ja toteutettava kaupunkien tarpeista lähtevää metropolipolitiikkaa. Metropolipolitiikan tulee perustua suoraan kumppanuuteen ja tiiviiseen vuoropuheluun alueen kaupunkien kanssa, lehdistötiedotteessa sanotaan.

Vahva pääkaupunkiseutu on kaupunkien mukaan koko maan etu ja sen rooli on ratkaiseva kilpailtaessa esimerkiksi kansainvälisistä osaajista ja yrittäjistä.

– Tulevan hallituksen on tuettava pääkaupunkiseudun kehitystä maailman parhaaksi innovaatio- ja osaamiskeskittymäksi. Samalla on varmistettava, että kaupungeilla säilyvät laaja toimivalta ja keinovalikoima, jotta ne voivat ratkaista erityisiä ja erityisesti pääkaupunkiseudulle keskittyviä haasteita, toteavat pormestari Jan Vapaavuori sekä kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen ja Christoffer Masar.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien kestävä kasvu sekä kansallinen ja globaali saavutettavuus edellyttävät myös joustavia ja toimivia liikenneyhteyksiä.

– Valtion tulee sitoutua nopeiden raideyhteyksien kuten Suomiradan, Lentoradan ja Tunnin junan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hallituksen on panostettava myös kasvavan metropolialueen joukkoliikenteen tukemiseen, he toteavat.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat aiemmin ottaneet useasti kantaa nykyhallituksen valmistelemaan maakunta- ja soteuudistukseen ja todenneet, että uudistus vaikuttaisi vahingollisesti kasvavien kaupunkien talouteen, palveluihin ja investointikykyyn.

Hallitusohjelmatavoitteissa esitetään, että maakuntahallintoa ei tule perustaa. Kansallisesti yhtenäiset sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat tavoitteet voidaan saavuttaa metropolialueella tehokkaimmin ottamalla huomioon alueen erityispiirteet ja kehittämällä palveluja vaiheittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *