| KAUPUNKI - STADEN

Nuorisovaltuusto on mukana päätöksenteossa: Haluaa lisätä kanssakäymistä yli kielirajojen

Ei, he eivät suunnittele ammattipoliitikon uraa – eivät ainakaan lähitulevaisuudessa. Juuri nyt politiikka ja mitä Kauniaisissa tapahtuu kuitenkin kiinnostavat Onerva Tuomista ja Valter Mårtensonia.

Molemmat ovat 18-vuotiaita ja istuvat nuorisovaltuustossa. He ovat hyvin tyytyväisiä elämään Kauniaisissa, mutta yhden asian he haluaisivat muuttaa nuorten keskuudessa: kielikuilun.

– Tuntuu siltä, että täällä on kielikuilu. Kyse ei ole vihamielisyydestä tai vastakkaisuudesta. Mutta sitä vaan ollaan omissa ympyröissä, ruotsinkieliset omissaan ja suomenkieliset omissaan, he sanovat.

Miksi on niin vaikeata seurustella kielirajan yli?

– On oma tuttavapiiri, eikä tunneta tarvetta tavata muita, Onerva sanoo.

– Ehkä ei ole halua olla tekemisissä toisten kanssa? Olemme keskustelleet tästä paljon. Suunnitelma on, että eri tapahtumien kautta me saisimme ryhmät lähestymään toisiaan, sanoo Valter.

Esimerkki tällaisesta tapahtumasta oli viimevuotinen Grani Vaikuttamo. Tarkoitus oli keskustella tulevaisuudesta. Puhujien joukossa oli kaksikielisiä politiikan ja elinkeinoelämän edustajia.

Mukana kokouksissa

Nuorisovaltuuston edustaja osallistuu usein asiantuntijana kunnallisiin kokouksiin, mutta he haluavat tulla kuulluksi useammin eri kokouksissa, esimerkiksi kaupungin virkamiesten kokouksissa. Monet nuorisovaltuuston jäsenistä ovat yläkoululaisia. Onervan ja Valterin mielestä on hauskaa nähdä miten aktiivisia ja innokkaita he ovat.

Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuussa ja järjestää vuosittain yhden suuremman tilaisuuden kaupungin nuorille. Ryhmällä on myös oma edustajansa mukana useimmissa tärkeissä kaupungin kokouksissa. He eivät saa äänestää, mutta heillä on oikeus lausua mielipiteensä.

Valter, joka on nuorisovaltuuston puheenjohtaja, on mukana kaupunginvaltuuston kokouksissa.

– Se on kaikkein antoisinta, että todella saamme olla mukana ja puhua siellä missä päätökset tehdään, sanoo Valter.

Varapuheenjohtaja Onervan mielestä tuntuu hyvältä olla kaupungin valiokuntakokouksissa, kun jäsenet todella ottavat huomioon ja kuuntelevat nuorisovaltuuston edustajaa.

Miksi he menivät mukaan?

– Olen aina pitänyt vaikuttamisesta, sanoo Onerva, joka on myös Kauniaisten lukion oppilaskunnan puheenjohtaja.

– Olen ajatellut tätä yläkoulusta asti, kun kaverini oli mukana, sanoo Valter, joka on myös ollut Finlands Svenska Skolungdomsförbundetin hallituksessa.

Yksi Onervan ajamista konkreettisista asioista on, että parkkiruudut Kauniaisten lukion pihalla maalattaisiin. Valter puolestaan toteaa, että keskustelemalla rehtorin kanssa hän on yrittänyt vaikuttaa koulun asioihin.

Paikallispolitiikka kiinnostaa

Nuorisovaltuuston mandaatti on kaksi vuotta, nykyinen on istunut vuodesta 2018. Kymmenen nuorta voi osallistua. Kaikilla kaupungin lukioilla ja yläkouluilla on kaksi paikkaa, ja sen lisäksi on kaksi vapaata paikkaa.

Valterin ja Onervan mielestä on tärkeää, että nuorisovaltuustolla on monta tehtävää. On tärkeää yrittää vaikuttaa päätöksentekoon ja järjestää erilaisia tilaisuuksia, joissa nuoret voivat tavata kielirajan yli, he sanovat.

Paikallispolitiikka kiinnostaa molempia, ei niinkään valtakunnallinen politiikka. Onerva haluaa siviiliuran ja hakee lukion jälkeen Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun.

– Luulen, että asetun ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa. Mutta seuraavan kymmenen vuoden ajan panostan kyllä muuten siviiliuraan. Sitten kun olen 40–50 vuotta katson jos valtakunnallinen politiikka kiinnostaa, sanoo Valter, joka aikoo nyt hakea Aalto-yliopistoon.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

“Valistus voi vähentää huumeiden käyttöä”

Vuosien varrella on kirjoitettu paljon ongelmista kannabiksen kanssa ja myös alkoholista ja muista huumeista kauniaislaisten nuorten keskuudessa. Kysymys on otettu esille myös nuorisovaltuustossa.

Valter sanoo, ettei hän itse ole törmännyt ongelmaan omassa ystäväpiirissään. Mutta:

– Olemassa olevia raportteja ei saa sivuuttaa. Jos niissä sanotaan, että se on ongelma, niin se on ongelma. Piste, Valter sanoo.

Onerva ja Valter eivät usko ratsioihin vaan nuorten valistukseen ongelman parantamisessa.

– On muun muassa puhuttu siitä, että saisimme esimerkiksi jonkun, joka itse on käyttänyt huumeita, kertomaan tarinansa. Luulen, että se olisi hyvä idea, sanoo Onerva.

Tämä on Nuva

Nuorisovaltuuston jäsenet edustavat itseään, se ei ole poliittinen elin.

Nuorisotoimiston Erica Saari tukee ja avustaa nuorisovaltuustoa, hän on valtuuston esittelijä.

Lue enemmän Nuorisovaltuustosta: https://www.kauniainen.fi/kulttuuri_ja_vapaa-aika/nuorisopalvelut/nuorisovaltuusto

Parasta Kauniaisissa?

”Kaikki on niin lähellä. Hyvät koulut.” Onerva

”Urheilumahdollisuuksia. Helppoa mennä eri paikkoihin Kauniaisissa.” Valter

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *