| KAUPUNKI - STADEN

Snart kan äldre ta rikshan till centrum

Grankulla har skaffat en anpassad lastcykel (riksha) för att ge seniorer fler möjligheter att komma ut i friska luften. Tanken är att ge stadens äldre invånare och personer med funktionsnedsättning möjlighet till trevliga cykelturer som passagerare.

Verksamheten startades ursprungligen i Köpenhamn. Idén har redan tagits i bruk i många länder världen över och i Finland drivs verksamheten av Pyöräliitto (Cyklistförbundet) genom kampanjen Pyörällä kaiken ikää. Cykling utan ålder går ut på att erbjuda cykelturer till alla som inte själv kan trampa en cykel.

Staden ska nu hålla en träff för de kommande cykelpiloterna, dvs. frivilliga som vill cykla omkring i Grankulla. Hittills har motionsplanerare Helena Pirvola-Nykänen bara en anmäld, men hon litar på att projektet kör i gång i vår. I framtiden hoppas hon på minst 20 frivilliga.

– Jag är hundra procent säker att på att det här kommer att fungera, säger hon.

Hon räknar ändå med att det kan bli en utmaning att engagera frivilliga i början.

– Målet är att ofta vara i centrum, så att vi syns och folk blir intresserade.

Hon har också en plan B ifall det inte finns tillräckligt med intresserade piloter redan i vår.

– Då anställer vi någon av stadens sommarjobbare för att få igång det här, säger hon.

Den som vill åka som passagerare behöver inte betala något för skjutsen.

– Skulle vi ta betalt så handlar det om taxiverksamhet och då krävs tillstånd och annat, säger Helena Pirvola-Nykänen.

Träff för intresserade cykelpiloter ordnas tisdagen den 16.4. kl. 18.00–20.00 i Villa Breda. Då går man igenom cykelpilotens uppgifter och principerna för frivilligverksamhet och de intresserade får samtidigt lära sig mer om cykeln och hur den används.

Anmäl dig till: Helena Pirvola-Nykänen, tfn 050 5556 252/ helena.pirvola-nykanen@grankulla.fi

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *