| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Surt sa räven om Sannfinländarnas seger

Läs Jan Anderssons kolumn här. Denna gång på svenska.

Tack skall ni ha för att ni hjälpte Sannfinländarna till seger i riksdagsvalet. Ert arroganta skrattande åt särskilt Jussi Halla-aho beredde segern för hans parti”.

Det här är ett stycke fri översättning ur ett brev som jag fick av en herre som kallar sig A. Alamäki. Herr Alamäki är inte ensam om sina åsikter. Staffan Bruun uttalande sig i Hufvudstadsbladet i samma ärende – hans tes var dock den motsatta: att medierna och journalisterna på grund av tandlöshet och slapphänthet beredde väg för Jussi Halla-ahos skrällseger.

Gemensamt för herrarna Alamäki och Bruun är att de anklagar medierna för ett valresultat som av en eller annan orsak inte faller dem smaken. Att kritisera medierna är mycket välkommet, men samtidigt väcker kritiken intressanta frågor.

Jag håller med Straffan Bruun om att medierna bör vara vassare och göra hemläxorna grundligt. Vår uppgift är att ställa relevanta frågor, belysa fakta och se till att beslutsfattarna svarar då de blir tillfrågande. På den här punkten finns all anledning till bot och bättring. Den politiska journalistiken i Finland är ganska tandlös.

Men då man som herr Alamäki påstår att journalistkåren bäddade för Halla-aho genom att kräva honom på svar är vi ute på sju famnars vatten.

Därmed inte sagt att Sannfinländarna inte skulle lida av en ordentlig släng offermentalitet. Bara brittiska fotbollspelare är bättre på att rulla sig i gräset och gråta över hur ont det gör. Forskaren Niko Pyrhönen vid Helsingfors universitet har i sin doktorsavhandling klart påvisat att det som förenar Sannfinländarna är en sällan skådad martyrattityd. Men det här får inte leda till att media börjar behandla partiet med silkesvantar.

Själv har jag hållit i taktpinnen i drygt trettio valdebatter sedan 2005. På de arenor jag rört mig finns inte utrymme för egna agendor – den lyxen har man inte som journalist, men nog som politiker. Lika lite bör det finnas utrymme för pladdrande partiledare. Sådana skall avbrytas bums och med varma servetter ledas tillbaka till själva frågan. Någon arrogans är det inte frågan om, den sitter i så fall i betraktarens ögon.

I skrivande stund är Sannfinländarna i skenet av galluparna det största partiet i landet. Det skall inte underskattas och allra minst är det någons “fel”.

Politik är offentlig debatt, särskilt då det stundar till val. Det är de politiska ledarnas uppgift att modigt utmana dem som tycker annorlunda. Om politikerna av rädsla för att tappa röster inte vågar ta en fight med herr Halla-aho, är det ett fattigdomsbevis att anklaga medierna för valresultatet då allt inte gick som man hade hoppats.

JAN ANDERSSON

Toimittaja Jan Andersson kirjoittaa ajoittain kolumneja Kaunis Graniin. Vuorotellen suomeksi ja ruotsiksi.

Journalisten Jan Andersson skriver då och då kolumner i Kaunis Grani, turvis på finska och svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *