| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Piia Leino on Helmet-kirjallisuuspalkinnon voittaja 2019

Helmet-kirjallisuuspalkinto jaettiin tiistaina 24. syyskuuta Kauniaisten kaupunginkirjastossa kirjailija Piia Leinolle hänen kirjastaan Taivas (S&S 2017).

– Olen hirveän ilahtunut ja yllättynyt. Sain vasta nyt tietää, hän sanoi heti palkintojakotilaisuuden jälkeen.

Leino on aiemmin saanut EU:n kirjallisuuspalkinnon kirjasta, joka kertoo 2050-luvun Helsingistä. Helmet-palkinnon hän arvostaa korkealle, koska kirjasto on aina ollut hänelle tärkeä paikka.
Leino, joka työskentelee toimittajana STT:ssa, kirjoittaa tällä haavaa Yliaika-nimistä romaania, joka ilmestyy keväällä.

–    Se on myös tällainen eräänlainen dystopia, mutta eri tyyppinen, hän sanoo.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen ammattilaisista koostuvan raadin valitsema voittaja seulottiin 10 finalistista. Palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle, joka on ilmestynyt viiden viime vuoden aikana,.

– Tarina on omaperäinen ja tunnelmaltaan hieno, ja se vie lukijan mukanaan. Kirja on helposti lähestyttävä ja soveltuu erilaisille lukijoille. Kirjailija on luonut uskottavan fiktiivisen maailman, jonka yksityiskohdat ovat nautittavan hyviä. Kirjan maailma sijoittuu Helsinkiin, monelle tuttuihin maisemiin, mikä vetoaa lukijaan erityisellä tavalla. Vaikka kirja on fiktiivinen, se on pelottavan lähellä todellisuutta, palkintoraati sanoo.

Kirjallisuuspalkinnon voittaja saa palkinnoksi kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa.

Helmet-kirjastojen asiakkailla oli mahdollisuus myös äänestää omaa suosikkiaan finaliasteista yleisön suosikiksi. Tämän kunniakirjan sai Minna Rytisalo teoksellaan Lempi (Gummerus 2016).

Finalistit 2019 olivat (aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan):

Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain yhdelle suomalaiselle teokselle tarkoituksena nostaa esille tulevaisuuden klassikoita sekä marginaalisempia kirjallisuuden ääniä. Palkinto jaettiin nyt viidennen kerran. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *