| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Nyt on analyysien aika

Edellisessä Kaunis Granin numerossa kerrottiin, että kaupunki syksyllä 2019 on lähettänyt 2000 kauniaislaiselle laajan asukaskyselyn. Lisää aiheesta saatte lukea myös tästä lehdestä.

Kyselyn tuloksia on helmikuun alussa esitelty sekä kaupunginvaltuustolle että asukasillassa muille kuntalaisille. Kyselyn tulokset kehittyivät lähes kautta linjan myönteiseen suuntaan verrattuna edelliseen laajaan asukaskyselyyn syksyllä 2016. Kyselyn tuloksia ja sen yhteydessä annettuja noin 1400 kommenttia tullaan käymään tarkasti läpi kaupungin eri yksiköissä ja hyödyntämään kaupungin toiminnan kehittämisessä.

Laaja kyselyraportti on yhteensä yli 200 sivun mittainen ja sisälsi yli 10 eri osiota. Haluan tehdä muutaman noston tuloksista. Kauniaislaiset ovat kyselyn mukaan kaikkein tyytyväisimpiä siihen, että saavat palvelua omalla äidinkielellään (9,24 skaalalla 4–10), vaikka tyytyväisyys tässä kategoriassa on alhaisempi ruotsinkielisten keskuudessa.

Jaetulla kakkossijalla tyytyväisyydessä ovat turvallisuuteen liittyvät kysymykset. Sekä väittämään siitä, että lähiympäristöni on turvallinen asua ja liikkua, sekä voin turvallisesti liikkua ja asioida kaupungin keskustassa on annettu pisteet 9,11. Turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat kauniaislaisille myös kaikkein tärkeimmät kysymykset, joten voimme olla tyytyväisiä siihen, että Kauniainen tilastojen lisäksi myös koetaan turvalliseksi paikaksi asua ja elää.

Koko kyselyn kommentoiduin aihepiiri oli rakentaminen Vaikka 60 % vastaajista piti asukasluvun kasvua hyvänä kaupungin tulevaisuudelle, niin kokonaiset 63 % vastaajista oli kuitenkin samaa mieltä väittämästä, että tehokas rakentaminen on uhka kaupungin omaleimaisuudelle. Kysymykseen tehokkaasta rakentamisesta tuli edellisen kyselyn tavoin eniten yksittäisiä kommentteja (61 kappaletta). Valtaosassa näistä palautteista kritisoidaan koettua liian tiivistä rakentamista sekä toivotaan, että omaleimainen puutarhakaupunkimaisuus säilytetään.

Erityisen iloinen olen siitä, että 95 % vastaajista olisi valmiit suosittelemaan Kauniaisiin muuttamista hyvälle ystävälle sekä myös siitä, että 82 % vastaajista sitoutuu kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035. Lopuksi on vielä mainittava yksi aihepiiri, joka tuli minulle hieman pettymyksenä ja jossa tulokset muusta kyselystä poiketen olivat heikentyneet, eli viestintä. Kysymykseen siitä saako vastaaja tarpeeksi tietoa kaupungin palveluista ja päätöksistä sekä toiseen kysymykseen siitä saako vastaaja riittävästi tietoa kaupungin hankkeista ja suunnitelmista, oli molemmissa kategorioissa samaa mieltä olevien osuus tippunut vuoden 2016 kyselyyn verrattuna noin 5 prosenttiyksiköllä (73 % -> 67 %, sekä 60% -> 55 %).

Tulosten analysointi jatkuu vielä pitkään, mutta jo tässä vaiheessa on mahdollista vetää ainakin se johtopäätös, että kaupungin tulee kaikilla tasoilla vielä vahvistaa viestintää sekä kuntalaisten osallistamista. Tämä on meillä ollut jo ennestään tavoitteena, mutta sille tulee kyselyn tulosten perusteella antaa vielä korkeampi prioriteetti. Pienessä kaupungissa, jolla ei ole erillistä viestintäorganisaatiota, tämä tarkoittaa ennen kaikkea henkilöstön kouluttamista ja kannustamista aktiiviseen viestintään sekä avoimuuteen.

Toinen tärkeä kokonaisuus liittyy siihen, miten pystymme huolehtimaan siitä, että kasvamme tavalla, joka säilyttää Kauniaisten omaleimaisuuden. Kaupungin strategia tarjoaa mielestäni tähän hyvän reseptin, koska se mm. asettaa sekä tavoitteen itse asukasluvun keskimääräiselle kasvulle (noin 1 % vuodessa), kuten myös sille, minne kerrostalorakentaminen keskittyy ja miten kaupunkirakennetta yleisesti tulee kehittää.

Hyviä talvikelejä ja talviloman jatkoa toivottaen!

CHRISTOFFER MASAR

KAUPUNGINJOHTAJA

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *