| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

5 frågor till Maria Grundvall – I vår har hennes första roman utkommit

Maria Grundvall är bibliotikarie vid biblioteket i Grankulla, men hon är också högaktuell som debuterande romanförfattare.

Du debuterar som författare med boken Sommardrömmen. Hur skulle du själv beskriva den, dvs. vilken genre handlar det om och varför?

– För mig är det här en bok om att komma hem till sitt ursprung, och hur det kan vara härligt och besvärligt på samma gång. Det är också en bok om vänskapen mellan en liten grupp kvinnor som varit barndomsvänner, och frågan är hur enkel den vänskapen är när man inte längre är barn. Jag ville göra boken rolig och medryckande och det hoppas jag att den blev.

Boken har fått ett gott mottagande. Du belönades tidigare i våras med S&S debuntantpris och har fått fina recensioner. Är du överraskad eller visste du att du skrivit en bra bok?

– Jag satt och skrev på manuset i flera år utan att visa det för någon, och när man har hållit på med någonting så länge får man svårt att själv bedöma texten. Jag hade vissa förhoppningar om att manuset nog skulle hålla för publicering och så där, men jag har absolut blivit överraskad och jätteglad över det positiva mottagandet.

Favoritställe i Grankulla? Bibban, förstås! Skogen kring Gallträsk är ju nog väldigt fin, men dit har man sällan ärende som bibliotekarie. Oftare sitter jag här på grästrapporna bakom bibban och äter jobblunch, där är det varmt och skönt på sommaren.

Hur har coronaviruset påverkat bokutgivningen?

– Undantagstillståndet började precis innan boken skulle ges ut och det ledde till att allt fick tänkas om: författarframträdanden avbokades eller flyttade till nätet, boksläppet torkade in och så vidare. Böcker är ju ändå tacksamma på det sättet att de hela tiden funnits tillgängliga för folk som velat köpa dem. Det är roligt med en kulturform som samtidigt är offentlig och ett alldeles privat möte mellan text och läsare.

Hur ser dina planer ut för framtiden, skriver du redan på en ny bok och vad handlar den i så fall om?

– Jo, jag skriver på en ny roman, men jag vill inte säga vad den handlar om i det här skedet. Om det var något jag lärde mig under skrivprocessen med Sommardrömmen så var det att alla planer kan ändras radikalt när man inser vad som funkar och inte funkar. Förhoppningsvis går det lite snabbare att skriva den här gången.

Du jobbar själv i Grankulla. Kan det bli en roman som handlar om Grani i framtiden?

– Haha! Vem vet? Grani är ju i likhet med Sommardrömmens Kaskö en ganska liten stad, och små städer bjuder enligt mig på det intressantaste persongalleriet. Någon nyckelroman om igenkännbara personer tror jag ändå inte att man behöver vänta sig av mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *