| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Bin flyttade till Grankulla!

Bin har nu flyttat in i Grankulla. Två bikupor finns nu i backen vid Vallmogård.

Bakom projektet står biodlaren Sanna Kängsep, som också har 30 bikupor i Artjärvi och några stadskupor i Esbo.

I varje kupa finns 10 000-60 000 bin, berättar Sanna Kängsep.

Dessutom undervisar Kängsep biodlingens grunder på arbetarinstituten i Esbo och Helsingfors. Hon har redan länge tänkt på att introducera bikupor i Grankulla.

– Jag tycker att det behövs bin i Grankulla. Växterna gynnas av pollination, vi kan följa med binas arbete och som bonus kommer honungen, säger hon.

Bin sticks inte om man låter dem vara ifred. Det är lämpligt att följa med binas arbete på ett lagom avstånd från kuporna. Man kan se bina i arbete på blommor i närheten.

Sanna Kängsep påminner att man inte på några villkor ska röra bikuporna och att det är förbjudet att knacka på, öppna eller störa kuporna. Om bina blir störda kan de sticka.

– Bina bor i kupan året om. Stör man kupan vintertid kan hela samhället dö, säger hon.

Honungsskörden samlas in i slutet av sommaren. Man kan höra sig för om honung på hösten direkt av Kängsep. Hon säljer också honung åtminstone på Granis julöppning.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Om du ser biodlaren jobba är det bara att modigt komma och prata och ställa frågor om bina, hälsar Sanna Kängsep. Blir det problem kan man kontakta biodlaren direkt: Sanna Kängsep, t.050 4054520, sanna.kangsep@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *