| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Lukiolaisten Restyle kierrättää vaatteesi

Kauppakeskukseen avataan syksyllä uusi kauppa. Kyseessä on popup-liike Restyle, joka tulee olemaan auki alustavasti noin kuukauden, jos konsepti toimii hyvin ehkä kauemminkin.

Hankkeen takana on Kauniaisten lukion oppilaita, jotka ovat saaneet tilaisuuden perustaa oman bisneksen.

– Idea vaatteista ja muodista lähti siitä, että miten saadaan kauppakeskus viihtyisämmäksi nuorille ja nuorethan tykkäävät käydä vaatekaupoissa ja kirpputoreilla. Mukana on myös ekologinen näkökulma, eli että vaatteita kierrätetään, kertoo Saana Aarninsalo.

Hän ja Tuomas Asuja sekä Matias Liimatainen kävivät koulussa tuotesuunnittelu-kurssilla missä kauppakeskuksen päällikkö Heli Vainio oli mukana auttamassa sekä miettimässä mitä voidaan nuorille tarjota.

Ja siitä se sitten lähti. Koululaiset saavat ilman vuokraa perustaa liikkeensä Instrumentariumin vanhoihin tiloihin keskuksen toisessa kerroksessa. Siellä he ovat nyt tehneet pientä pintaremonttia. Neljäntenä perustajana on mukana Mimo Taguchi, joka ei ollut haastattelussa paikalla. Joihinkin asioihin he ovat saanet apua Grani Worksin kautta innostuneilta opiskelijoilta. 

– Tarkoituksena on, että myydään vähän paremman laatuisia vaatteita. Ei välttämättä kalleimpia merkkivaatteita, mutta ei ihan tusinatavaraakaan, Matias Liimatainen sanoo.

Tuomas Asujan mukaan asiakas voi tuoda vaatteet itse kauppaan myytäväksi tai tarvittaessa nuoret voivat myös hakea ne asiakkaan luota.

– Koska ollaan ekologinen yritys, voidaan mahdollisesti käyttää pyöriä autojen ohella, kun vaatteita haetaan, hän sanoo. 

Itse bisnesidea toimii niin, että kauppiaat ottavat Tuomaksen mukaan noin 30 prosenttia myyntihinnasta, eli vaatteet myydään omistajan puolesta. Kauppa tulee olemaan auki loppuviikosta, esim. torstaista sunnuntaihin.

– Ja arkisin lähinnä iltapäivästä, koska ollaan koulussa päivisin, Saana sanoo.

Tyytyväisiä bisneslinjaan

Tuomas ja Matias käyvät lukion bisneslinjaa. Kauniaisten lukiossa on vuodesta 2016 toiminut Lukion bisneskoulu, joka on tarjonnut monipuolisia kursseja yrittämisestä ja liiketoiminnasta. Viime syksynä lukio vahvisti toimintatapojaan ja aloitti Lukiolaisen bisneslinjan, missä nyt on opiskellut 23 oppilasta.

Kursseja on minimissään 8 lukiovuosien aikana. Linjalla korostetaan kestävää liiketaloutta. Sekä Matias että Tuomas ovat todella tyytyväisiä ensimmäiseen vuoteen bisneslinjalla. 

– Meillä on ollut paljon mentoreita kertomassa omien yritysten tarinoista ja se on ollut todella mielenkiintoista, Matias kertoo.

– On myös ollut paljon pitchausta. Harjoitellaan oman tuotteen esittämistä asiakkaille, Tuomas lisää. 

Lähtökohtaisesti kaupassa tulee olemaan aina kaksi myyjä paikalla Tuomas (vas.), Saana ja Matias kertovat. Kauppa avataan näillä näkymin syyskuussa.

Koulussa oli viime syksynä myös metsäteollisuuden hackathon -kilpailu, jonka Tuomas ja Matias voittivat. Mukana oli kymmeniä kouluja eri puolelta Etelä-Suomea. Nuorten tehtävänä oli miettiä miten paperin käyttöä saataisiin yleistettyä tällaisella digi-aikakaudella. Voittajien idea oli trendikäs, tyylikäs ja halpa muistivihko, jossa yhdistyvät tietotekniikka ja paperi. Yhdistimme “vanhanaikaisen” paperin sekä tietotekniikan, ja näköjään se toimi, kertoo Tuomas.

Tulevaisuus voi hyvinkin olla bisneksen puolella he toteavat.

– Katsotaan nyt miten saadaan tämä ensimmäinen yritys pyörimään, mutta kyllä yrittäminen kiinnostaa. Nyt saadaan hyvät eväät tästä. Tulevaisuudessa tarvitaan vain SE idea, Tuomas sanoo.

”Bisneslinja aloittanut maallikaasti”

Toiminta bisneslinjalla on rehtori Ilpo Ahlholmin mukaan alkanut ihan mallikkaasti ja suunnitelmien mukaan.

– Bisneslinja luo lukiolle profiilia ja sen kautta syntyy uudenlaisia mahdollisuuksia opiskelijoille, hän toteaa.

Bisneslinjalla oli hänen mielestään monta hienoa yhteistyökuviota lukuvuoden aikana. Oli NY-leiri (Nuori Yrittäjyys) Lauttasaaren Kansainvälisen liiketoiminnan lukion kanssa sekä vierailut Ylöjärven lukion kanssa puolin ja toisin.

– Erityisen iloinen olen yhteistyöstä Kauppakeskus Granin kanssa, jonka kanssa olemme suunnitelleet kauppakeskuksen kehittämistä nuoriin paremmin vetoavaksi.

Esimerkkinä tästä hän mainitsee popup-liikkeen (josta voit lukea tästä vierestä). Linjalla myös valmisteltiin kuuluisan Henkan kioskin elvyttämistä henkiin, mutta sitten korona tuli väliin ja se projekti siirtyi.

– Kaiken kaikkiaan linja on avannut uusia toimintapoja Kauniaisten paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa ja täydentää mainiosti sitä työtä, mitä Grani Worksin kautta on jo aiemmin aloitettu. Kauniaisten lukion bisneslinjalle haki keväällä kaikkiaan 83 hakijaa, joista 29 ensisijaista. Linjalla on 25 aloituspaikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *