| YLEINEN - ALLMÄN

Kiinteistömaailma i Grankulla en arbetsplats inom Rättvis handel

Grankulla utnämndes till en stad för Rättvis handel 2019 och även företag och andra organisationer uppmanas främja ansvarighet.

Beslutet att gå med som en Rättvis handel-arbetsplats var lätt för Kiinteistömaailma i staden. Kiinteistömaailma i Grankulla har varit en Rättvis handel-arbetsplats sedan augusti.

– Vi visar genom vardagliga val att vi stödjer en viktig fråga, säger vd Heidi Metsänen.

Det Metsänen särskilt gillar med Rättvis handel är att producenterna i utvecklingsländer tack vare den får en rimlig ersättning för sitt arbete och att arbetet utförs i etiskt hållbara förhållanden. –

Exempelvis i sydamerikanska länder, där narkotikahandeln är stor, kan Rättvis handel ge en chans att odla något annat än narkotikaväxter.

Rättvisemärkt kaffe firar bostadsaffären

En organisation som anmäler sin arbetsplats till Rättvis handel förbinder sig att hädanefter bjuda på rättvisemärkt kaffe och även i övrigt använda rättvisemärkta produkter.

– Hos oss bälgar vi i oss enorma mängder kaffe och även te, och de är rättvisemärkta, säger Metsänen.

Under mötena bjuds också på mycket frukt.

– Vår favoritprodukt är säkert Rättvis handels bananer. De smakar bättre än någon av konkurrenternas bananer. Rättvisan märks också i kundgåvorna: när en bostadsaffär blivit klar får kunden en kaffeburk med ett paket Rättvis handel-kaffe.

Vill informera kunden om ansvarsfulla val

En av skyldigheterna Rättvis handel-arbetsplatserna har är att informera om rättvisa val i vardagen och bredare om ansvarighet både till de anställda, kunder och andra intressegrupper.

Kiinteistömaailmas färska titel och rättvisa värden har varit ett samtalsämne bland personalen. Nu funderar man i företaget på hur man ska berätta om ärendet även utåt. Till exempel är man intresserad av att delta i Rättvis handels andra årliga kampanjer, såsom Rättvis kaffepaus.

Metsänen tror att intresset för ansvarighetsfrågorna inte kommer att svalna.

– Grankullaborna är medvetna.

 

Varför och hur blir man en arbetsplats inom Rättvis handel?

  • Ansvarighet intresserar anställda, kunder och samarbetspartner. Det finns redan fler än 300 Rättvis handel-arbetsplatser.
  • Rättvis handel stärker odlarnas och arbetarnas utkomst och skyddar klimat och miljö.
  • På en Rättvis handel-arbetsplats dricker man rättvisemärkt kaffe och signalerar om ansvarighet i sina val.
  • Kom med och delta, anmäl dig: www.reilukauppa.fi/osallistu.

Mer information: Anna Sjövall, anna.sjovall@kauniainen.fi, 040 169 9605

 

 

 

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *