| - KULTUREN

Musikfesten lyfter fram aktuella ämnen i sitt vetenskapsprogram

Grankulla musikfest bjuder på konserter men också på ett intressant vetenskapsprogram kring temat Fjärilseffekten.

Betydande forskare och journalister lyfter fram aktuella ämnen som bl.a. coronakrisen, distansarbete och studier, klimatförändringen samt ett betydelsefullt liv.

– Människan är fortfarande liten då hon står inför naturkrafterna. Vi har utnyttjat dem modigt och skickligt, men alltför sällan klokt. Vetenskapen kan bli vår räddning, men fortfarande är det livsfarligt att leka med tändstickor, formulerar festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom sina tankar kring valet av tema.

Filosofen och docenten i positiv psykologi Frank Martela (på bilden) funderar i sitt inlägg på att goda gärningar som en källa till ett betydelsefullt liv. Hjärnforskaren Minna Huotilainen ger tips på hur man kan utnyttja musik som stöd för distansarbete och studier. Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund berättar om hur fjärilseffekten vid forntida vulkanutbrott påverkade världen, vädret och konsten. Professor Samuli Siltanen, känd från den populära YouTube-kanalen Samun tiedekanava, reder på ett medryckande sätt ut fjärilseffektens matematiska modell och omvända problem. Inläggen är finskspråkiga, med undantag för tillställningen med Marcus Rosenlund, som är tvåspråkig.

Vetenskapsprogrammet arrangeras i Nya Paviljongen och strömmas via musikfestens webbplats. Endast en begränsad mängd publik medverkar på ort och ställe, med noggranna säkerhetsåtgärder.

Musikfestens extra konserter

Några av denna hösts mest populära konserter är redan slutsålda. Därför ordnas extra konserter och biljetterna till dessa har nu släppts till försäljning: en extra föreställning av Jazzkabarén ges 27.10. kl. 21 och konserten La Rêveuse ges en extra gång 30.10. kl. 20.

Biljettförsäljningen till musikfestens evenemang sker främst via nätet på adressen lippu.fi. Biljetter säljs också i Köpcentret Grani under två fredagar, 9.10. och 16.10. kl. 15–18, samt två lördagar, 10.10. och 17.10. kl. 11–14. På konsertplatserna finns biljetter till salu vid dörren 45 minuter innan konserten börjar, förutsatt att det finns biljetter kvar. Av hygieniska skäl kan man betala endast med kort.

Vetenskapsprogrammets tidtabell:

24.10 kl. 16 Samuli Siltanen

25.10 kl. 15 Minna Huotilainen

30.10 kl. 16 Frank Martela

1.11 kl. 15 Marcus Rosenlund

1.11. kl. 15 Marcus Rosenlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *