| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Snart kan du köpa pizza från automat i Grankulla

En box har uppenbarat sig vid Stationsvägen nära simhallen och sportplanen. Boxen är som en korvkiosk – utom att man inte kan gå in i den och det finns ingen försäljare.

Det handlar om Finlands första pizzaautomat, Fizza. Den spottar ur sig en rykande het pizza på tre minuter och är öppen dygnet runt.

Mannen bakom pizzaautomaten är Alex Benjamin, som med sin familj flyttade från Frankrike till Grankulla för ett par år sedan. Idén att ta en pizzaautomat till Finland kläcktes under familjens semester i Frankrike.

– Vi var på semester i Bretagne i somras. Vi var hungriga och letade förtvivlat efter ett matställe. Det råkade vara Frankrikes nationaldag och alla restauranger var stängda. Googles kartservice visade oss till en tom parkeringsplats där det fanns en pizzaautomat som såg ensam ut. Men vi var så hungriga att vi beslutade oss trots farhågor för att testa kvaliteten på automatpizzan. Efter tre minuter rullade en ångande pizza ut ur luckan. När smaken dessutom var bättre än bra beställde vi ett par pizzor till. Där kom idén till och kulminerade i att en pizzaautomat anlände till Finland, säger Benjamin.

Jag och gourmetkockarna är helt klara att inleda verksamheten, säger Benjamin. Kiosken öppnas så fort vi får elen kopplad – som det nu ser ut i januari. För att det ska se snyggt ut och miljön respekteras vill jag också påminna kunderna om att de ser till att de tomma kartongerna kommer till kartonginsamlingen, påpekar han.

– Jag valde Grankulla, för trots att Grankulla är liten är staden innovativ, modern och ser framåt. Jag märkte att stadens beslutsfattare stödjer nya idéer och företagare. Grankullaborna är noga med kvaliteten på maten, precis som fransmännen. Därför ville jag att Finlands första pizzaautomat presenteras för en krävande kundkrets och visar att man kan få en pizza i gourmet-klass även från en automat.

Kvaliteten står två sedan länge i Finland bosatta franska toppkockar för, de vet varifrån man får de bästa råvarorna. De tillverkar pizzorna på restaurang. Att platsen blev Stationsvägen beror på att det i norra Grankulla inte finns något matställe, uppger Benjamin. 

I automaten finns det sju pizzor att välja emellan och varje månad finns en månadens pizza. Man kan köpa pizzan som gräddad eller ogräddad, om man vill grädda den hemma.

– Fransmännen beställer årligen mer än åtta miljoner pizzor från automater som Fizzas. Pizzaautomatmarknaderna har utvidgats till Norge, Sverige, Tyskland, Schweiz, Spanien, Belgien, Kanada, USA och nu också till Finland. Coronaepidemin har bidragit till att öka pizzaautomaternas popularitet i världen, säger Benjamin.

Så här fungerar Fizzas pizzakoncept och -automat:

  • Pizzorna tillverkas för hand i ett restaurangkök. De levereras till automatens kylskåp utan att kylkedjan bryts. Pizzorna förvarar i +3 grader tills de beställs. Pizzorna förvaras i högst 72 timmar i automaten. Om pizzan inte sålts tas den automatiskt ur försäljning. Pizzorna blir inte frysta i något skede. Automaten fylls på dagligen.
  • När pizzan beställs flyttas den från kylskåpet till ugnen där den gräddas i hög temperatur. Varje pizzasort har en egen idealisk gräddningstemperatur. Efter tre minuter glider den heta pizzan, som packats i en kartong, ut ur automaten. I kartongen finns också en kniv för styckning.
  • Pizzorna kostar mellan 9-14 euro, beroende på fyllningen. Det går att betala med bank- och kreditkort, kunden får ett kvitto om hen vill ha det.
  • Pizzan kan också köpas kall och gräddas hemma. Kalla pizzor kostar mindre och kommer ut snabbare ur automaten.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *