| KAUPUNKI - STADEN

De gröna och Sannfinländarna fick fler platser i Grankulla

De gröna och Sannfinländarna fick varsin plats till i fullmäktige i söndagens kommunalval.

De gröna hade tidigare tre platser och ökar nu till fyra. Sannfinländarna hade en plats och får två platser i nya fullmäktige. 

De största partierna, SFP och Samlingspartiet, tappade båda varsin plats. SFP är det största partiet med 42 procent av rösterna. Därefter kommer Samlingspartiet med 34 procent och De gröna är trea med 11,5 procent av rösterna.

Mest röster i staden fick SFP:s Veronica Rehn-Kivi med sina 334 röster. Samlingspartiets Lauri Ant-Vuorinen fick näst mest röster (209) och Samlingspartiets Tapani Ala-Reinikka tredje mest (207).

Medelåldern i fullmäktige är 54 år. Av ledamöterna är 19 kvinnor och 16 män.

Grankullaborna röstade åter flitigt. Valdeltagandet stannade på 73,1 i kommunalvalet.  I hela landet var valdeltagandet 55,1 procent.

Redan förhandsröstningen var rekordlivlig i Grankulla. Valdeltagandet låg på 50,7 procent efter förhandsröstningen. Detta var enligt staden första gången då över hälften av de röstberättigade röstat på förhand i ett val. Det tidigare rekordet var 44,7 procent i andra omgången i presidentvalet år 2012. Förhandsröstningen i hemlandet ordnades den 26.5.-8.6.2021.

Platsfördelningen i det nya fullmäktige:

SFP 15 platser (tidigare 16) 

Samlingspartiet 12 platser (tidigare 13)

De gröna 4 platser (tidigare 3)

KD 1 plats (tidigare 1)

Sannfinländarna 2 platser (tidigare 1)

SDP 1 plats (tidigare 1)

HÄR NYA FULLMÄKTIGE

Källa: Yle

Uppdaterad 14.6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *