| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Rally som hobby

Att börja med en ny hobby som vuxen innebär triathlon för en, målning för en annan och gitarrspel för en tredje. Men för Bjarne Baarman innebar det 2008 att han började köra rally.

– Min livssituation var sådan att jag hade ett bra läge att testa något nytt och sådant jag drömt om, säger han. Baarman hade ingen tidigare erfarenhet från bilsport exempelvis från karting. Men bilar och fart har han alltid varit intresserad av. Han gav sig därför modigt in i rallyvärlden och visade exempel på att man kan börja med rally som hobby även som äldre och också utvecklas.

Man måste köra mycket rally för att hitta farten. Man måste känna däcken, bilens teknik och lära sig läsa av en väg. För rallyförarna i huvudstadsregionen är den största utmaningen att hitta träningsvägar. De hittar man med fördel i exempelvis Loppi och Hyvinge.

Från Trophy-serien till F-Cupen

Baarman körde sitt första rally-tävlingar med en bil i Trophy-serien. Med bilar med mindre effekt lär man sig tekniken och grunden och får viktig erfarenhet av att tävla. Till det här hörde naturligtvis demolerade bilar och misstag men utan dem lär man sig inte köra rally. Numera kör Bjarne Baarman i seniorserien i F-cupen, som är populär bland hobbyförarna. Cupen har existerat i 30 år redan och den har många serier och deltagare.

– F-cupens tävlingar körs vanligen ”i blindo” det vill säga man har inga noter. Man kör lite på risk och tvingas läsa vägen på ett annat sätt.

Bjarne Baarman.

Men kartläsarens roll är viktig även i tävlingar utan körnoter. Kartläsaren följer med tekniken och läser av omgivningen.

Viktiga nätverk och sponsorer

Det kan vara dyrt att hålla på med rally men framför allt stödjer sig hobbyutövarna på partnerskap och nätverk. Nätverken hjälper till med att hitta reservdelar och ger teknisk hjälp.

– Det är det fina med den här grenen, att alla är öppna och berättar om sådant som har med teknik att göra.

Baarman har ett brett nätverk och har funnit ett bra serviceteam samt en rutinerad mekaniker. Med sin kartläsare Tapio Takala har han samarbetat i tio år och kontakterna till bilreparationssidan är värdefulla. En viktig samarbetspartner är Fizza, känd för sitt pizzaautomatskoncept. I en liten stad är nätverkande viktigt och Baarman samt Fizza-företagaren Alex Benjamin hittade snabbt den gemensamma melodin. Till samarbetet hör bland annat att marknadsföra Fizza-konceptet, men Baarman har också via sitt företag varit med om att bygga nya Fizza-kiosker på nya orter. Baarmans företag bygger grunden och möjliga trappor och diverse tillägg för det färdiga kioskerna, som levereras av en tredje part. Det finns nu tre kiosker, i Grani, Tusby och Dickursby.

Vad är målet med hobbyn?

Baarman siktar på att de kommande åren köra notserier. Före sin 50-årsdag vill han köra legendariska Rally Finland.

I höst återstår ytterligare två tävlingar i F-cupen. I dem strävar Baarman efter bra resultat och poäng.

Kommande tävlingar i F-Cupen:

18.09.2021 Oili Jalonen-rallyt, Letala

16.10.2021 Orimattila-rallyt

 

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *