| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Uimarit löysivät Gallträskin – vilkaista oli myös tänä kesänä

– Vähän oli vilpoista! Näin toteaa kaupunginjohtaja Christoffer Masar kun hän nousee Gallträskistä kesän viimeisellä viikolla.

Veden lämpötila on 17 astetta ja Masar on saanut kutsun aamu-uinnille Kolelta, joka samalla haluaa esitellä Gallträskin uutta pukukoppia, joka on ollut käytössä nyt reilut pari kuukautta.

Kuvassa vasemmalta: Christoffer Masar, Tapani Tiainen, Henrik Fagerholm ja Seppo Ronkainen.

Pukukoppia tarvitaan todellakin, koska Gallträskistä on lyhyessä ajassa tullut varsinainen uintijärvi Kolen puheenjohtaja Seppo Ronkainen sanoo. Aktiiviliikkujen “Facebook” eli Strava -applikaatio sen todistaa hän sanoo ja näyttää missä lähialueella uidaan. Kahden vuoden aikana on tapahtunut paljon, jos vertaa muihin lähijärviin Espoon puolella Gallträskissä uidaan enemmän kilometrejä.

– Tämä on isojen uintijärvien joukossa, hän toteaa.

Nykyään Gallträskillä voidaan uida ihan myös radalla. Viime kesänä Ronkainen tiputti ensimmäisen kerran poijut. Kun radan mukaan mennään, tulee matkaa 700 metriä laiturilta kaikki poijut kiertäen.

– Yksi pariskunta on käynyt täällä uimassa radalla joka päivä kesän aikana, hän sanoo. Veden laatu on erinomainen tuoreen tutkimuksen mukaan, eikä kesän matala vesi ole haitannut yhtään.

– Ei, tässähän on puhdasta, hajutonta, mautonta vettä, hän sanoo.

Toivoo käyttöstrategiaa

Hän toivoo kuitenkin, että kaupunki nyt laatii käyttöstrategian Gallträskille, koska rehevöityminen lisääntyy vuodesta toiseen. Hänen mielestä voitaisiin joka vuosi tehdä jotain pientä Gallträskin hyväksi. Ei välttämättä tarvita isoja toimia kerralla.

– Uskon, että Gallträsk nousee esille kun strategiakeskustelut alkavat syksyllä, vastaa Masar.

Kole voitti kevään osallistuvan budjetoinnin
äänestyksen ja sai silloin 10 000 euroa kaupungilta. Osa rahoista meni pukukoppiin ja toiveessa on nyt vaja missä Kolen talvikalustoa vosi säilyttää. Voitto kertoo Masarin mukaan siitä, että kaupunkilaiset todella arvostavat Kolea.

Oliko tämä kesä hälytysmerkki, kun vesitaso oli tosi alhainen?

– En tiedä oliko hälytysmerkki. Aika ymmärrettävää oli kuitenkin kun suuri osa kesästä oli niin kuiva ja kasvien poisto siirrettiin vähän tavallista myöhempään. Tilanne näytti hetkellisesti huonommalta kuin mitä se todellisuudessa on, Masar sanoo.

Hänen mukaansa on eri ajatuksia miten järveä pidetään kunnossa. Mutta investointitarpeita on muuallakin ja hän toivoo, että kaupunki ei joudu yksin tulevia toimenpiteitä rahoittamaan.

– Mutta tottakai kaupungilla on rooli järven kunnossapitämisessä. Gallträsk on tärkeä kaupunkilaisille.

Hangosta mallia

Pukukoppi on ollut kesän aikana kovassa käytössä ja kiitosta on tullut. Kopin on rakentanut Tapani Tiainen. Avantouimarit pyysivät koppia ja hän innostui projektista.

– Minua on aina viehättänyt sellaiset hommat mitä porukka itse voi tehdä, eikä aina pyydetä että kaupunki voisi laittaa, Tiainen sanoo.

Mallia on otettu Hangosta, missä yksi Kolen jäsenistä kävi mittaamassa Hangon kopin kännykän apilla.

– Mahtaako malli olla Keski-Euroopasta alun perin. Sen verran on modifioitu, että ihan suorasta plagiaatista ei voida syyttää jos Hanko-malli on mallisuojattu, hän nauraa.

Kati Bondorff ja Alice Björklund käyvät uimassa noin viisi kertaa viikossa ja he toteavat, että pukukoppi on tervetullut.

Kauniaislaiset Alice Björklund (vas.) ja Kati Bondorff aloittivat avantouinnin talvella ja toteavat että Pukukoppi on hyvä silloinkin, koska vaatteet pysyvät kuivina jos esimerkiksi sataa vettä. Talvella he myös luistelevat Galilla.

– On mukavaa vaihtaa vaatteet kopissa, eikä koko Kauniaisten edessä, Kati Bondorff nauraa.

Lue lisää Kolen (Kauniaisten omaehtoisen liikkumisen edistäjät ry) toiminnasta ja Gallsträskistä:

https://www.kauniainen.fi/asuminen-ja-ymparisto/ viher-ja-muut-yleiset-alueet/metsat-ja-muutvirkistysalueet/galltrask/

https://www.facebook.com/kole.yhdistys/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *