| YLEINEN - ALLMÄN

Han som bakade bullar

Det finns fortfarande Grankullabor som minns Hougbergs bageri, den stora byggnaden i Stationsvägens backe. Den revs 1975 och på platsen, Stationsvägen 4, byggdes två bostadshus, ritade av arkitekt Stefan Ahlman. Ibland hör man fortfarande nån tala om Houberi-backen och då vet man kanske vilken backe som menas.

Till Grankulla sökte sig många småföretagare genast efter 1906 då orten hade grundats. Fabrikören Axel Hougberg (1876-1943) hörde till de första. Han hade gått i lära hos en bagarmästare i Helsingfors sedan 12 års ålder. Den 1 juni 1903 öppnade han en egen bagerirörelse med butik i Helsingfors. År 1910 flyttade han till Grankulla och öppnade Grankulla Ångbageri & Konditori som i nästan fyrtio år försåg Grankullaborna med bröd och bulla.

Axel Hougberg fick bageriet att växa ut över Grankullas gränser med ca 50 återförsäljare i mellersta Nyland. Han hade också en bröd- och kolonialvarubutik i Mattby där familjen firade sommarlov. Den stora byggnaden i Houberi-backen byggdes i 3 våningar samt med en stor källare och vindsrum.

Familjen Hougberg med barnen Sylvia och Allan bodde i våningen ovanför ett café, bageriet med bakugnar och affärslokalen där varorna såldes. Doften av nygräddat bröd fick elever i Grankulla samskola uppe på backen att rusa ner under raster för inköp av färsk bulla eller de mycket populära pepparmintstickorna. Brödbutiken var en populär samlingsplats och mycket av de senaste händelserna i byn diskuterades där.

Byggnadsritning till Hougbergs hus visar hur ståtligt det var tänkt. Ritningen är upphängd i stadshuset.

Det berättas att skalden Nino Runeberg kom ner från sin villa vid Södra Heikelsvägen 3 för att där läsa upp av sina senaste dikter. Fru Fahlenius var en omtyckt anställd som till och med lät en fru med tyska rötter grädda ett speciellt bröd över natten i ugnarnas eftervärme. Fina Fahlenius och verkmästare Pekka Poutiainen hade i december 1942 varit 20 år i tjänst hos bageriet och uppvaktades med bland annat förtjänstmärken under en högtidlighet i Hougbergs hem. Familjen Heinrichs bodde några år i huset och det var här Hanna Heinrichs startade sin pappershandel. Den växte snabbt och hon flyttade över den till en egen liten affärslokal på andra sidan vägen. I husets källare fanns bland annat ett mangelrum som grankullahemmen hyrde för många timmars mangling av lakan och borddukar. En tid fanns där också en skomakare och säkert många andra småföretagare som vi inte längre känner till.

När huset skulle rivas kontaktades Esbo museum. Grankulla hade inte ett eget museum, ej heller lagerutrymmen eller personal. Bageriets historia finns däremot välbevarad i ett stort antal föremål, fotografier och handlingar i Esbo museum, med bland annat den stora kringlan som hängde utanför bageridörren. Den finns på en akvarell, målad av Per Björkvall och upphängd i Villa Breda, i den gamla sidans innetrappa tillsammans med några andra vyer från det gamla Grankulla.

Axel Hougberg var mycket omtyckt av sina anställda. Han hyllades varmt som en arbetets man av Finlands bagareförbund både på sin 50-årsdag och 60-årsdag. På 50-årsdagen bjöd han på middag för ca 100 personer i sitt hem och på kvällen blev det bal på Brandkårshuset.

Axel Hougberg var musikalisk. Han sjöng i Grankulla FBK:s manskvartett och i Grankulla manskör. Han var som en notis i Hufvudstadsbladet skriver 23.3.1943 ”en det oförtrutna arbetets man, som fann den avspänning han behövde i sång och musik”.

Axel Hougberg var en god representant för alla småföretagare som i tiden fanns i Grankulla där de försörjde den egna familjen och ett stort antal anställda. Aina och Axel Hougberg var mycket engagerade i föreningslivet i Grankulla. De samlade gärna vänner och småföretagare till trädgårdsfester och namnsdagskalas, något som omvittnat stärkte samhörigheten på den lilla orten.

CLARA.PALMGREN@KOLUMBUS.FI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *