| YLEINEN - ALLMÄN

Grankulla apotek: Få vet vad jod behövs för

Jod har varit den mest efterfrågade produkten på apoteken den senaste tiden, så även i Grankulla.  

De nyligen inträffade världspolitiska händelserna har lett till ökad efterfrågan på jod på apoteken. Jodförråden tog slut tillfälligt även i Grankulla apotekets lager.

 Jod rekommenderas som standardprodukt i husapotek, men de flesta vet inte hur jod verkar i kroppen. Många vet inte heller att jod inte passar alla.

– Det är förståeligt att människor är oroliga och vill förbereda sig för det värsta. Men många har inte förstått att läkemedelsjod bara skyddar sköldkörteln mot radioaktiv strålning. I händelse av en olycka är joden bara en del av skyddet, ingen livräddare, säger apotekare Tiina Heikkilä (på bilden) i ett pressmeddelande.

Radioaktiv jod kan orsaka underfunktion i sköldkörteln eller tumörer. Eftersom cancer som osakas av strålning utvecklas väldigt långsamt, under flera årtionden, är det barn och gravida som har mest nytta av jod i en strålningssituation. För över 40-åringar har tabletten bara liten betydelse. 

– Jod interagerar också med läkemedel. För äldre som använder många läkemedel kan jod alltså vara mer till skada än till nytta, säger Heikkilä.

Jod passar till exempel inte ihop med vissa diuretika, alltså vätskedrivande läkemedel, som används mot högt blodtryck. Jodtabletter rekommenderas inte heller för personer med underfunktion i sköldkörteln eller någon annan sköldkörtelsjukdom.

Jod i kosttillskott hjälper inte när det verkligen gäller

När Jodix-tabletterna tillfälligt tog slut blev oroliga medborgare intresserade av jodtabletter som säljs som kosttillskott.

Jodhalten i kosttillskott som är avsedda för dagligt bruk är vanligen cirka 150 mikrogram, vilket motsvarar en vuxens dagliga behov.

– Jodix-läkemedelsjodtabletterna innehåller tusen gånger mer jod. Kosttillskottsjod skyddar inte sköldkörteln mot radioaktiv strålning, inte heller om det används regelbundet, säger Heikkilä.

Det är också viktigt att komma ihåg att en läkemedelsjodtablett ska tas endast på myndigheternas uppmaning. En dos tagen i rätt tid förhindrar till 90-99 procent ansamlingen av radioaktiv jod i sköldkörteln. Om tabletten tas för tidigt eller för sent minskar skyddseffekten.

 – Den senaste tidens händelser har understrukit att husapotekets innehåll behöver gås igenom regelbundet. Men det finns ingen anledning till panik, jodtabletterna tar inte slut i Finland och apoteken får mer under den närmaste tiden. Även Försörjningsberedskapscentralen har jodtabletter åt medborgarna, säger Heikkilä.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *