Jalosyreeni “Andenken an Ludwig Späth” / Ädelsyren “Andenken an Ludwig Späth”.
| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Huvilakaupunkiin sopivia perinnekasveja – ohje pihan omistajille

Juhlavuoden kunniaksi Kauniainen julkaisee kasvioppaan.

Kauniainen on kehittynyt yli satavuotisen historiansa aikana väljästä huvilayhdyskunnasta rakenteeltaan yhä tiiviimmäksi kaupungiksi. Kauniainen täyttää tänä vuonna kaupunkina 50 vuotta. Historia huvilakaupunkina on nähtävissä vehreinä yksityispuutarhoina, joista moni on vailla vertaa kasvirunsaudessaan. Vanhimmissa puutarhoissamme kasvaa jopa satavuotiaita villiviiniköynnöksiä.

Rakentamisen lisääntyessä tonttikoot, ja näin ollen myös kotipuutarhat ovat yleisesti entisaikojen huvilapuutarhoja ahtaampia. Uusien viherrakenteiden huolellinen suunnittelu, ja olevaa kasvillisuutta säästävä rakentaminen koetaan yhä tärkeämmiksi. Sopivia kasvilajeja valitsemalla on mahdollista saavuttaa monilajinen ja vehreä puutarha myös pieneen pihaan.

Kaupunginpuutarhuri Emmi Silvennoinen on laatinut puutarhan suunnittelusta kiinnostuneille kaupunkilaisille juhlavuoden kunniaksi perinnekasvioppaan ”Huvilakaupunkiin sopivia perinnekasveja – ohje pihan omistajille”, joka julkaistaan Granipäivänä kaupungin nettisivuilla. Oppaasta julkaistaan myös painettu versio, jonka voi noutaa itselleen kaupungintalon aulasta. Oppaassa esitellään valikoima kasveja, joita on kasvatettu jo vuosikymmenien ajan, sekä myös jo kestäviksi todettuja uudempia jalosteita vanhoista perinnekasveista. Mukana on myös joitain kokeiltavaksi sopivia vanhoja, hieman arempia kasviharvinaisuuksia.

 

Monet perinnekasvit on vuosikymmenien kuluessa todettu kestäviksi sekä ilmastollisesti, että tauteja ja tuholaisia vastaan. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien kasvuolosuhteiden muutosten, ja alueellemme mahdollisesti levittäytyvien uusien kasvintuhoojien riskin vuoksi istutusten kestävyys ja ennen kaikkea monilajisuus on ekologisesti kestävä tapa varautua uusiin haasteisiin. Jotkin perinteiset puutarhakasvit ovat valitettavasti saaneet vieraslajistatuksen niiden haitallisen, luonnonalueita valtaavan ja luonnonvaraisia kasveja syrjäyttävän leviämistaipumuksensa vuoksi. Tällaiset kasvit ovat informaatiosyistä mukana oppaassa. Osaa vieraslajeista voi edelleen istuttaa harkiten, mutta niiden luontoon leviäminen tulisi ehkäistä.

Oppaassa on käytetty lähteinä kasvikirjallisuutta eri vuosikymmeniltä. Kauniaisten kaupungin alueella vaikutti maineikas puutarha-arkkitehti Paul Olsson, joka piti myös taimistoa Kauniaisissa. Meille on säilynyt taimiston vuoden 1957 myyntiluettelo. Monien luettelossa mainittujen kasvien jalostus ja myynti on sittemmin hiipunut, ja käytetty nimistökin on muuttunut sen aikaisesta, mutta vielä nykyisinkin kaupallisesti saatavilla olevat taimet ovat mukana oppaassa. Perinnekasveja valitsemalla on mahdollisuus säilyttää palanen vanhaa puutarhakulttuuria lähiympäristössämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *