| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tarina on tärkein Tomas Törnkvistille – näyttely heinäkuussa

Kauniaislainen Tomas Törnkvist, 76, on ammatiltaan fyysikko. Valokuvaus on silti ollut hänen suuri intohimonsa jo lapsuudesta, jolloin hän alkoi kuvata perheen paljekameralla. Heinäkuussa hänen kuviaan on nähtävissä kirjaston galleriassa.

Näyttely koostuu vanhoista mustavalkoisista valokuvista ja uudemmista digitaalisista värillisistä valokuvista. Osassa kuvia voi nähdä kauniaislaisia valokuvattuna Kauniaisissa. Tomaksen lempipaikkoja kaupungissa ovat uimahalli, Gallträsk ja Thurmaninpuisto.

Hän alkoi valokuvata 1950–60-luvulla. Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat vuodelta 1963.

– Isällä oli 1950-luvulla Zeis Ikon -kamera, ja sillä minä ja minun veljeni kuvasimme ja kehitimme kuvia itse, Tomas kertoo.

Tärkeä hänelle on tarina. Nykyisin hän kuvaa Canonilla ja usein värikuvia, vaikka hänestä mustavalkoiset kuvat ovat oikein hyviä.

Mikä valokuvauksessa viehättää?

– Hetki, kun otan kuvan. Se kertoo minulle itselleni, millaisessa vireessä olin älyllisesti juuri silloin.

Tämä oli kun olin nuori ja vahva arvioi Tomas kuvaa oikealla ja jonka asetelman hän suunnitteli itsestään 20-vuotiaana. Kuvan otti hänen veljensä. Vasemmalla olevan kuvan Tomas otti Jätkäsaaressa ahtaajan-työssä olleen tauon aikana 1960-luvulla. Hän pyysi työtoveria kiipeämään kasalle, joka oli tehty jäisistä sianruhoista.

Valokuvaajan pitää pohtia monta asiaa. Valaistus on tärkein, mutta sen lisäksi pitää kuvan edustan ja taustan täsmätä keskenään. Tomasin mukaan hyvä valokuva vaatii paljon ajattelua.

– Joskus kun olen palannut kotiin tapahtumasta ja katson kuvaa, ajattelen ”voihan nenä, että en tullut ajatelleeksi tätä tällä tavalla, olenpa hölmö”.

Tomas on taustaltaan fyysikko, ja ammattiaan hän on käyttänyt hyväksi myös valokuvaajana.

– Valokuvaus ja fysiikka tukevat toinen toistaan erikoisella tavalla. Ennen muuta kun kyse on optiikasta. Myös muita etuja on olemassa.

– Laboratoriossa (VTT) meillä oli myös suurennushuone, jota saatoin käyttää hyväkseni myöhäisinä iltoina, hän kertoo pilke silmäkulmassa.

 

TOMAS TÖRNKVIST

  • Tomas on kuulunut helsinkiläiseen amatöörikuvaajakerhoon. Hän osallistui seuran valokuvakilpailuihin kahtena vuotena ja voitti muun muassa seuran mestaruuden ja otti Vuoden kuvan.
  • Valokuvausseura lähetti hänen kuviaan kansainvälisiin näyttelyihin. Tomas sai kaksi kertaa FIAP:n (Fédération Internationale de l’Art Photographique) kunniamaininnan. 
  • Tomas oli vanhempi tukija VTT:n metallurgisessa laboratoriossa sekä vanhempi neuvonantaja FN/UNIDO:ssa sekä IAEA;ssa, eli kansainvälisessä yhteistyössä.

Näyttely koostuu noin 40 valokuvasta. Suurin osa on kooltaan 44×33 cm. Näyttely on avoinna Kauniaisten kirjaston galleriassa heinäkuussa kirjaston tavallisina aukioloaikoina. 

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *