| KAUPUNKI - STADEN

Jämna år firades i Grankulla på lördagen

Grankulla stad, 50 år som stad, Grankulla Företagare, 30 år och Grani Big Band, 50 år ordnade lördagen den 26.11 ett cocktailparty för inbjudna i Nya Paviljongen för att fira de jämna åren. Festtalet hölls av stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi. Läs talet i sin helhet här:

 

Arvoisat juhlavieraat, hyvät ystävät

Ärade gäster, kära vänner,

Tänään meillä on ilo viettää kolminkertaiset juhlat, Kauniaisten kaupungin, Granin Yrittäjien ja Grani Big Bandin tärkeitä merkkipaaluja, 50 + 30 + 50. Onnea meille ja teille kaikille!

Idag har vi den stora glädjen att fira en tredubbel fest, då vi äntligen får skåla för vårt Grankulla, som fyllde 50 år som självständig stad redan vid årsskiftet. Grankulla företagarförening har varit verksam i 30 år och Grani Big Band är lika gammalt, eller ungt, som staden. Grattis till oss och er alla!

Tämän iltainen juhlatilaisuus symboloi hienolla tavalla sitä yhteistyötä, jota Kauniainen on harjoittanut koko olemassaolonsa aikana kaupungin yrittäjien ja meidän yli 150 eri yhdistyksemme kanssa. Myös yhteistyö naapurikuntien, Espoo, Kirkkonummen, Helsingin ja Vantaan kanssa on tärkeää ja tuottoisaa. Tämä kaikki kaupungin asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja erilaisten palveluiden tarjoamiseksi.

Kauniainen on hyvin hoidettu kaupunki ja menestyksemme johtuu paljolti siitä, että täällä vallitsee eräänlainen kylähenki, puhallamme yhteen hiileen ja eri toimijat ja asukkaat, iästä ja äidinkielestä riippumatta ovat luontevasti mukana toiminnassa.

I själva verket kan man säga, att Grankulla inte klarade sig så bra utan den vi-anda som har funnits här så länge jag kan minnas. Staden är helt beroende av både företagarna och alla de olika föreningar och all den frivilligverksamhet som verkar här. Det gäller både livsviktiga affärer, såsom våra matbutiker, men också annan service som restauranger och cafeer, optiker, frisörer, gåvobutiker, blomaffärer, men också de trendiga och roliga pop-up butikerna som dykt upp i vårt köpcentrum.

Jag minns ändå med vemod och saknad den härliga stämning som fanns i Huberibacken under min skoltid, med Paperi bok- och pappershandel, Wendelins sytillbehörsaffär och Nemlanders butik där vi kunde köpa nygräddade munkar på rasterna. Tiden förgyller minnena, men ett är säkert – utan ett levande centrum skulle vi inte finnas till som en attraktiv och fungerande stad.

Hyvät ystävät,

Kauniainen on hyvinvoiva kaupunki. Tämä johtuu monesta tekijästä, asukkaamme ovat keskivertoa terveempiä, harrastavat liikuntaa, ovat hyviä veronmaksajia ja korkeasti koulutettuja. Mutta kaikilla asukkaillamme ei mene yhtä hyvin ja ongelmiakin riittää.

Me poliitikot haluamme päätöksillämme varmistaa sen, että kaikista pidetään huolta, myös heikommassa asemassa olevista ihmisistä. Meillä on onneksi tavallista paremmat edellytykset siihen. Hienoa on muun muassa se, että kaikille nuorille taataan maksuton harrastusmahdollisuus. Kaupungin oman vapaa-aikatoiminnan lisäksi yhdistystemme tarjoamat palvelut ovat todella tärkeitä. Paletista löytyy kaikkea liikunnasta musiikkiin ja taidekasvatuksesta ympäristökerhoihin.

Bästa vänner,

Staden kan inte direkt påverka vilka företag eller vilken form av frivilligverksamhet som etablerar sig här, men vi kan stöda företagen och föreningarna genom att stärka förutsättningarna för verksamheten, både genom markplanering, köpavtal, mindre direkta bidrag eller tex som garant för investeringslån som på senare tid getts för några idrottshallar. Det här är på lång sikt vettigt.

Grani Big Band.

Grankulla är ett stycke framgångssaga, och många är därför lite avundsjuka på oss. Men mycket är nog självförvållat på ett positivt sätt. Vi har fört en hållbar ekonomisk politik, vi har värnat om vår miljö, vi har satsat på högklassiga skolor och på invånarnas välmående i förebyggande och hälsofrämjande syfte.

Det här ska vi fortsätta med!

Arvoisa juhlaväki,

Tässä yhteydessä haluan esittää ison kiitokseni kaupunginjohtaja Christoffer Masarille, joka on kiitettävällä ja positiivisella tavalla pitänyt kaupunkimme lippua korkealla, sekä yhteistyössä yritystemme kanssa että tutustumalla yhdistyksiimme ja kertomalla kaupungin suunnitelmista ja toiminnasta. Mutta hänen sitoutumisensa työhönsä ei ole jäänyt tähän. Olette varmasti lukeneet maailman onnellisimmasta kaupungista monessa maailman arvostetuimmissa lehdissä. Myös filmitiimejä on pyörinyt Kauniaisissa ja tulossa on tietääkseni juttu myös National Geographiciin.

Hyvä Christoffer ja hyvä Grani!

Haluan kannustaa myös yrittäjiämme. Teitä tarvitaan tuottamaan ja tarjoamaan palveluja ja tuotteita kaupungin asukkaille. Teitä tarvitaan luomaan työpaikkoja ja elinvoimaa. Teitä tarvitaan rakentamaan hyvinvointia ja tervettä taloutta. Teitä tarvitaan myös luomaan tulevaisuudenuskoa ja turvallisuudentunnetta erityisesti tällaisina aikoina, kun Euroopassa käydään kauhistuttavaa sotaa.

Bästa festpublik,

Idag firar vi tre jubileum. Jag har därför äran att få tacka och gratulera trefaldigt.

Tack till vår duktiga stadsdirektör Christoffer Masar, till alla tjänstemän och personalen i vår stad, och till alla kolleger och beslutsfattare för att Grankulla är den stad den är idag!

Tack till Grankulla företagare, och ett speciellt och aktuellt tack för att ni har varit aktiva och hjälpt ukrainare som varit tvungna att fly kriget och flyttat till Finland att anpassa sig i samhället och att ni erbjudit kanaler att hitta en arbetsplats för dem. Stort tack.

Och tack och stort grattis till Grani Big band, som får representera våra föreningar idag. Det är inte varje liten stad som kan stoltsera med att ha en egen och framgångsrik big-band orkester, men det kan vi!

Paljon onnea siis omalle orkesterillemme, Grani big bandille, teidän musiikinne, swingit, jazzit ja tanssintahdit ovat ilahduttaneet meitä jo puoli vuosisataa!

Hyvät ystävät, kära vänner,

Kauniaisten menestystarina jatkuu vielä pitkään, meillä on kaikki edellytykset sille, jos vain pelaamme korttimme oikein. Eläköön itsenäinen hyvinvoiva kaupunkimme!

Låt oss bevara vårt självständiga Grankulla, vår villastads-anda, vår pärla ännu i minst 50 år till!

Onnea, lycka till!

VERONICA REHN-KIVI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *