| KAUPUNKI - STADEN

Toiveikas kaupunginjohtaja johtaa nyt ”uutta” Kauniaista

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar johtaa vastedes kaupunkia, jonka vastuulla eivät enää ole sosiaali- ja terveydenhoito saati vanhusten hoiva. Näiden sijasta kaupunki voi panostaa enemmän esimerkiksi koulutukseen ja kulttuuriin. Kauniaisille Masar näkee tulevaisuudessa ainakin muutamia hyviä taloudellisia vuosia. Vuosi 2022 oli taloudellisesti kaupungille huippuvuosi.

Masar työskenteli joulun välipäivät, jotta olisi paikalla, jos ongelmia olisi ilmennyt siirtymisessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen. Vapaitaan hän piti uuden vuoden ensimmäisellä viikolla. Kun Kaunis Grani tapasi hänet vuoden ensimmäisenä työpäivänä, joka oli loppiaisen jälkeinen maanantai, hän totesi, että kaikki oli sujunut hyvin.

– Asiat sujuivat niin hyvin, että suunnitteltu tiedotustilaisuus kunnille voitiin perua. Tiettyjä ongelmia yhteyksissä ilmeni, mutta esimerkiksi asukkaiden peruspalvelut ovat suuressa määrin sujuneet niin kuin aiemmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki on kunnossa. Nyt alkaa työ uuden rakentamiseksi, sanoo Masar, joka ei myöskään odottanut minkäänlaista katastrofia.

Ihan kaikki kommunikaatio ei sujunut viimeisen päälle. Kauniaisissa raportoitiin, että tiedotuslehti, joka oli toimitettu alueesta, ei tavoittanut kaikkia kaupungin koteja. Kaupunginjohtajakin jäi ilman lehteä.

Uskoo terveyskeskukseen

Kauniaisten kannalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ensimmäisessä vaiheessa ei muutu monikaan asia. Joitain yhteystietoja vaihtuu vähän kerrassaan, mutta ylipäätään ei uudistuksen pitäisi kauniaislaisia liiemmin vaivata.

Kaupungilla oli viime vuonna noin 760 työntekijää. Noin 170 on siirtynyt hyvinvointialueelle. Muutos sujui alueen mukaan paremmin kuin oli odotettu. Miten uudistus onnistuu tulevaisuudessa on Christoffer Masarin mukaan toinen juttu. Keväällä kaupunki ja hyvinvointialue järjestävät infotilaisuuden asukkaille tilanteesta.

Kaupunginjohtaja uskoo itse, että hoiva jatkuu entiseen malliin, mutta joitain haittoja on. On mahdollista, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Kauniainen kärsivät jonkin verran. Tämä tarkoittaa, että alue ja kunnat, joilla on mennyt huonommin, saavat lisää resursseja, ja ne joilla on mennyt paremmin saavat hieman vähemmän.

– Tietyissä asioissa on Kauniaisten palvelujen taso ollut parempi kuin muuten, esimerkiksi halvemmat hinnat kotihoidossa ja korkeampia korvauksia omaishoitajille. Jatkossa kotihoidon maksut nousevat mm. Kauniaisissa verrattuna aikaisempaan. Ja tässä kohdin kuulumme häviäjien joukkoon.

Myös etuja löytyy. Esimerkiksi tulevaisuudessa voi olla tarjolla uusia hoitopalveluita, joita ei aiemmin ole ollut kaupungissa. Sitä paitsi työntekijäresursseja voidaan vaihdella helpommin esimerkiksi henkilökunnan sairaustapauksissa. Kauniainen voi myös toimia esimerkkinä muille. Masarin mukaan on mahdollista, että tiimityötä, jossa erilaiset ammattiryhmät kuten fysioterapeutit, sairaanhoitajat ja lääkärit tekevät yhteistyötä ryhmässä, voidaan alkaa käyttää hyväksi myös muualla.

– Osa asioista varmasti paranee ja osa huononee.

Masar kuitenkin uskoo, että kauniaislaisilla on oma terveyskeskus myös tulevaisuudessa, vaikka hän ei lupaa sitä sataprosenttisella varmuudella.

– Laissa on määrätty, että hyvinvointialueen vähintään seuraavat kolme vuotta täytyy vuokrata sotekiinteistöt kunnilta. Jos ajatellaan terveyskeskuksemme kokoa, ja ettei lähistöllä ole toista korvaavaa terveyskeskusta, on hankalaa ajatella, että meidän terveyskeskus suljettaisiin. Kauniaislaisten ohella terveyskeskuksen palveluja käyttää 2 500 lähinnä espoolaista. Uskon, että hyvinvointialueella on vaikea järjestää palvelua toisella tapaa.

Bredan kohdalla tilanne on hänen mukaansa vielä turvatumpi. Väestön ikärakenne on sellainen, että paikkoja tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Historiallisen hyvä vuosi

Myös kunnille merkitsee suurta muutosta, kun hyvinvointialueet ottavat vastatakseen hoivan. Tämä koskee Kauniaistakin, jossa keskittyminen suuntautuu koulutukseen, kulttuuriin ja kaupunkisuunnitteluun. Kaupungin tulovero on nyt 4,36 prosenttia, mutta kiinteistövero pysyy ennallaan. Tämä tarkoittaa, että verotuotot kokonaisuudessaan laskevat 80 miljoonasta eurosta runsaaseen 30 miljoonaan. Joiltain osin menetykset korvataan valtionosuuksilla.

Kaupunginjohtaja kirjoitti kolumnissaan joulukuussa, että lähiaikojen jännittävin odotuksen kohde olivat marras- ja joulukuun verokertymät. Nämä luvut olivat historiallisen tärkeitä, ja syy oli siinä, että verotuotto on ratkaisevassa osassa, kun määritellään miten suuria valtionosuuksia kaupunki saa vuonna 2024 ja myöhemmin. Miten siinä sitten kävi?

– Olen hyvin tyytyväinen. Verotuotot edellisestä vuodesta nousivat enemmän kuin koskaan aiemmin. Se tarkoittaa, että viime vuoden tulos oli historiallisen hyvä, ja meillä on yli kymmenen miljoonan euron ylijäämä. Tulos on paras sitten vuoden 2010 ja se tuli täydelliseen aikaan, Masar sanoo.

Tämä merkitsee paljon kaupungin tuleville investoinneille. Etenkin vielä siksi, että se että kassassa on rahaa ja parempi kassavirta merkitsee, että lainan tarve on vähäisempi. Suurimmat lähiajan investoinnit ovat Kauniaisten osuus kaupunkiradasta ja uusi suomenkielinen alakoulu tai koulukeskus jossa on ala- ja yläkoulu joko Saharaan tai uimahallin viereiselle tontille. Muiden koulurakennusten remontointi on myös suunnitelmissa, ja suuri kysymysmerkki liittyy uimahallin tulevaisuuteen. Mitä uimahallille tapahtuu?

– Tammikuun lopussa järjestämme investointeihin liittyvän seminaarin valtuutetuille. Silloin käymme läpi miltä tilanteemme näyttää. Nyt voimme rahoittaa suuremman osan investoinneista omilla tuloilla, emmekä tarvitse yhtä paljon lainaa. Tässä mielessä tämä on tosi suuri juttu, kaupunginjohtaja sanoo.

Entä uhkakuvat? Onko niitä? Miten hyvin hyvinvointialueet onnistuvat tehtävässään väestön ikärakennetta ajatellen on Masarin mukaan suurin haaste sekä Kauniaisille että koko maalle. Hyvinvointialueen onnistuminen tai epäonnistuminen vaikuttaa ennen pitkää myös kuntien talouteen. Toinen suuri haaste koskee sitä, miten kaupunki onnistuu houkuttelemaan henkilökuntaa muun muassa varhaiskasvatukseen.

– Yritämme löytää ratkaisuja kevään aikana, mahdollisesti myös palkkaratkaisulla. Muutama vuosi sitten päätimme palkankorotuksesta, mutta enää emme ole yhtä kilpailukykyisiä, joten sitä pitää tarkastella. Kilpailutilanne varhaiskasvatuksessa on niin kivikova, että meidän pitää toimia, sanoo Masar.

Jatkaa ainakin 2,5 vuotta

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa viiden kuukausipalkan bonuksesta vuosiksi 2023–2024, jotta Masar pysyy kaupungissa ainakin ensi vuoden loppuun. Masar kertoo, ettei hän pyytänyt bonusta, eikä hän ole lähdössä pois.

– Sen olen sanonut, että en ole täällä eläkeikään asti, hän naurahtaa.

Masar on ollut kaupunginjohtajana seitsemän vuotta. Työ on hänestä mielenkiintoista ja monipuolista, mutta vaativaa. Se voi olla hyvin intensiivistä, ja iltatöitä on paljon.

– Kun minulla ei enää ole annettavaa, vaihdan työtä. Bonus tuntuu tietenkin mukavalta, etenkin kun tulkitsen sen merkkinä tyytyväisyydestä suorituksiini kaupunginjohtajana. Olen sitoutunut työhöni ainakin tämän valtuustokauden loppuun eli 2,5 vuodeksi, mutta se ei tarkoita sitä, että lopetan välttämättä heti sen jälkeen.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *