| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kauniaisten kuudesluokkalaiset saivat kenttäpostikortin

Suomen Isovanhemmat ry käynnistää yhteistyökumppaneittensa tuella 105 000 kenttäpostikorttia-kampanjan. Vuoden 2023 kenttäpostikorttimalli on vuodelta 1940. Kortteja jaetaan kouluihin ja myydään suurelle yleisölle. Kerätyt varat menevät Ukrainan lapsille.

Mäntymäen koulussa järjestettiin perjantaina 10.3. Kampanjan epävirallinen aloitus, jossa Mäntymäen ja Granhultin kuudesluokkalaiset saivat vastaanottaa ensimmäiset kenttäpostikortit teemalla “Lapsuus väistyy – lapsi säilyy. Teot näkyvät, eilen, tänään, huomenna”.

Charlotte Salermo (vas.), Livia Lähdesmäki ja Benjamin Laakkonen Granhultin koulusta ja Arttu Aaltonen ja Joel Aarnio Mäntymäen koulusta saivat kortin Pekka Leinoselta perjantaina.

Kyse on siis valtakunnallisesta kampanjasta. Jokaiselle Suomen koulujen kuudesluokkalaisille luovutetaan kortti, yhteensä 56 000 korttia. Loput noin 49 000 korttia myydään kaksi euroa kappale Ukrainan lasten hyväksi eri tilaisuuksissa. 

Kortin on ideoinut Suomen Isovanhemmat ry. Idean isä on entinen kauniaislainen opettaja Pekka Leinonen, joka myös vastaa korttiprojektista Suomen Isovanhemmat ry:ssä. 

Mäntymäen koulun tapahtuma oli toisinto 18 vuoden takaa. Tuolloin Suomen Isovanhemmat teettivät pinssin talvisodan päättymisen muistoksi ja lahjoittivat niitä silloisille kuudesluokkalaisille. Kauniaisissa pinssin ja tervehdyksen sai silloin 54 oppilasta.

– Nyt syntyi ajatus, että tehdäänpä kortti kun nyt on tämä kamaluus menossa (hyökkäyssota Ukrainassa). Tämä muistutuksena koululaisille ja muille, Pekka Leinonen kertoo.

Kampanjan aikana järjestetään myös konsertti Helsingissä ja konsertin ja korttien tuotto lahjoitetaan Ukrainan lasten hyväksi Unicefin kautta. 

– Jos menee hyvin se on noin 100 000 euroa, Pekka Leinonen toteaa.

Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä järjestäjiin, jos haluaa myydä kortteja. Niitä tullaan myymään myös kaupoissa ympäri maata.

– Kuka ottaa kopin Kauniaisissa, Pekka Leinonen heittää haasteena yrittäjille.

Ensimmäiset kortit presidenteille

Ensimmäiset kortit allekirjoitettiin keskiviikkona 8.3. Helsingissä. Silloin olivat mukana allekirjoittamassa Arttu Aaltonen ja Joel Aarnio Mäntymäen koulusta. Kortit lähetetään presidentti Sauli Niinistölle ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille.

Miltä tuntui allekirjoittaa kortit presidenteille?

– Tuntui hyvältä ja hauskalta. Se tuli vähän yllätyksenä, Arttu sanoo. 

– Olihan se aika jännä kokemus, erilainen, Joel toteaa.

Kenttäpostikortit evät olleet tuttuja pojille ennestään. Ukrainasta on poikien mukaan keskusteltu jonkin verran koulussa, mutta lisää voisi heidän mielestä puhua. 

– Se on tärkeä asia, Arttu toteaa. 

Konsertti maanantaina 

Perjantaina paikalla Granhultin koulusta olivat mm. Charlotte Salermo, Livia Lähdesmäki ja Benjamin Laakkonen. Myös heille kenttäpostikortit olivat uusi asia. Tilanne Ukrainassa on sen sijaan tuttu.

– Ollaan yhteiskuntaoppi-tunneilla puhuttu aika paljon Ukrainasta ja minkälainen tilanne lapsilla siellä on, Charlotte kertoo.

Ukrainan tilanne on myös läsnä hyvin konkreettisella tavalla:

– Meidän luokalla on poika Ukrainasta, Benjamin sanoo. 

Nyt järjestettävään tilaisuuteen kutsuttiin mukaan myös entisiä Mäntymäen koulun oppilaita ja henkilökuntaa.

Koulutapahtuman jälkeen järjestettiin ”kenttäpostikahvi-konsertti” Kauniaisten kirkossa. Konsertti alkoi klo 13.03 (talvisodan loppu). Konsertissa esiintyivät mm. Peter Lerche, Aarno Cronvall ja Jaakko Raulamo. Tilaisuuden toteuttivat: Kauniaisten kaupunki, kaupungin seurakunnat, paikalliset yhteistyökumppanit sekä Suomen Isovanhemmat ry.

Maanantaina 13.3. 2023 klo 13.03 toteutuu 23. Sininen hetki – kenttäpostia -konsertti Temppeliaukion kirkossa. Konsertissa esiintyvät Kaartin soittokunta johtajanaan Timo Kotilainen, Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen, Karelia-kuoro johtajanaan Arto Joutsimäki ja Seppo Hovi. Tilaisuuden juontaa Aarno Cronvall.

Kenttäpostikortit ja kampanja

  • Kenttäpostikortit olivat Suomen talvi- ja jatkosodassa yhteydenpitoväline rintamalla olevien sotilaiden ja kotiväen välillä. 
  • Kortteja painetaan 105 000 kappaletta eli se on muunnos Suomen talvisodan kestosta, 105 päivästä. 
  • Suomen kaikille kuudesluokkalaiselle, ikäluokassa 56 000 lasta, lahjoitetaan ja lähetetään kortit kouluihin. Loput 49 000 korttia myydään yhteistyökumppaneiden toimesta kaksi euroa kappale.
  • Hankkeen kesto on 13.03. – 24.10.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *