| - KULTUREN

Grankullabon Mirjami Sirén skrev bok för unga

Grankullabon Mirjami Sirén har alltid drömt om att bli författare. Sirén, som är lärare i Esbo, har redan vunnit flera litteraturpriser. Hon kom bland annat delad trea i J.H. Erkkos skrivtävling 2022.

Nu har hon tagit ett stort steg i karriären när debutromanen ”Kaupunki ilman koteja” (Staden utan hem) kom ut i mars. Det är en ungdomsroman i genren science fiction. Den beskrivs så här:

Mirjami Sirén i biblioteket i Grankulla.

En ungdomsroman som kittlar fantasin och handlar om hur tonåringen Kipinä och hans familj flyr från sitt land. Handlingen utspelar sig i stadsstaten Airepolis där innovationer är viktigare än människoliv. Varje invånare tvingas från och med skolåldern att komma med innovationer för att utveckla staden. Det finns inga hem i Airepolis, eftersom man tror att stillavarande kväser kreativiteten.

Läsaren får följa med Kipinäs, hans syster Vanamos och deras pappas flykt efter att de fått nog av stadsstatens ångestladdade atmosfär och övervakning.

Boken är fantasifull. Varifrån fick du idén till den?

– De senaste åren har det talats mycket om öppna inlärnings- och arbetsmiljöer. När jag skapade världen som handlingen är förlagd i funderade jag på vad som skulle hända om sådana här miljöer skulle vara drivna till sin yttersta spets. Tänk om det skulle finnas ett samhälle där människor inte alls hade hem utan hela världen skulle vara en enda öppen miljö? Människorna skulle inte få stanna upp utan måste hela tiden röra på sig, förändras och förnyas. Bokens idé föddes ur det här.

Varför ville du skriva just en ungdomsroman?

– Jag ville skriva för ungdomar eftersom man får ha mer äventyr i ungdomsböcker än i vuxenböcker. Jag tycker det är viktigt att man för ungdomar skriver beroendeframkallande böcker där man behandlar aktuella ämnen. Jag läser själv många ungdomsromaner och jag tycker att de kan ge mycket också till vuxna. Vuxna har också njutit av boken Kaupunki ilman koteja och har inte kunnat lägga den ifrån sig. Jag rekommenderar alla vuxna att läsa också ungdomsromaner.

När kommer din nästa roman och riktar sig den också till ungdomar?

– Just nu skriver jag på fortsättningen till Kaupunki ilman koteja. Den är också för ungdomar. I den är huvudpersonen 16 år, det vill säga lite äldre än i första delen. Förra veckan klarnade det att boken ges ut nästa vår, det vill säga våren 2024.

Du är filosofie magister, lärare i modersmål (finska) och litteratur och du har också studerat skrivande. Just nu undervisar du finska som andraspråk för vuxna invandrare. Använder du dig ofta av litteratur i undervisningen?

– I undervisningen av finska som andra språk betonas inte litteratur så mycket som exempelvis på grundskolans modersmålslektioner. Men jag använder mig ändå lite grann av litteratur i undervisningen. Under lektionerna läser vi till exempel lättlästa noveller. Ibland får studerandena själva skriva kreativa texter såsom poesi. Under litteraturkurserna hittar vi tillsammans på bland annat metaforer och jämförelser och studerandena skriver sagor.

Vad har du för råd till dem som drömmer om att ge ut en bok men inte riktigt vågar förverkliga sin dröm?

– Jag var länge rädd för att skriva. När jag var yngre hittade jag på många historier men jag vågade inte skriva ner dem, eftersom jag trodde att de var på något sätt pinsamma eller dumma. När jag insåg att texten inte genast behöver vara färdig vågade jag börja skriva. Den första versionen är ofta dålig, men den kan bearbetas. Mitt största råd är att låta någon annan läsa dina texter. Man är ofta blind för sina egna texter och en kompis eller läraren på skrivkursen kan ge respons som hjälper att utveckla historien och sporrar att fortsätta. Mitt andra råd är att delta på skrivkurser eller läsa böcker om att skriva. Och så lönar det sig naturligtvis att läsa många slags böcker!

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *