| KAUPUNKI - STADEN

Tätare samarbete och längre öppettider i biblioteket

Biblioteket har inlett hösten med mycket nytt i verksamheten: nya öppettider, ny chef och ny fart på samarbetet med skolor och småbarnspedagogik i Grankulla.

Personalens arbetsrum i Grankulla bibliotek surrar av aktivitet. Det nya läsåret har planerats ambitiöst, och nu ska här bli nya rutiner. Samarbetet med skolorna och småbarnspedagogiken ska systematiseras och utökas, så att så många barn och unga som möjligt får en regelbunden kontakt med biblioteket och litteraturen.

För att lyckas med det har kontakten mellan biblioteket och utbildningssektorn blivit allt tätare sedan i våras, och biblioteket har anställt ytterligare en person till sitt barnteam. I höst ska teamet, som består av informatiker Alexandra Berg och specialbiblioteksfunktionärerna Aino Mikkola och Lise Lehto, kavla upp ärmarna och sätta i gång.

Från och med i höst ska biblioteket jobba tätare ihop med skolorna och småbarnspedagogiken i Grankulla. Lise Lehto, Alexandra Berg och Aino Mikkola utgör bibliotekets barnteam.

Varför satsar biblioteket nu extra mycket på samarbete med skolor och dagis?

– En av bibliotekets viktigaste uppgifter är att arbeta med läsfrämjande. Läsförmågan är en avgörande färdighet som påverkar allt från studieframgångar till förmågan att klara sig i vardagen. Vi vill hjälpa barnen att hitta läsglädjen redan då de är små, och visa att det finns böcker för alla, berättar Alexandra Berg.

– Vi har länge haft ett bra samarbete med skolor och dagis i Grankulla, men nu vill vi se till att alla faktiskt får tillgång till biblioteket. Det ska inte hänga på om de enskilda lärarna hinner ta kontakt med oss, utan alla barn ska få komma hit eller få besök av oss.

Hur jobbar ni rent konkret med barnen?

– Det klassiska är förstås att barnen kommer till biblioteket med sin klass eller grupp, och då läser vi för dem eller tipsar om spännande böcker. Det kan också handla om hur man hittar information, både i bibban och på nätet. Ettorna som just börjat skolan får till exempel lära sig hur man hittar böcker hos oss, förklarar Berg.

– Sedan har vi också roliga temadagar, till exempel en deckardag för förskolorna. Nytt för i år är att vi ska utöka projektet Tamburbiblioteket till alla dagis i Grankulla. Via oss får dagisen en boksamling som familjerna kan låna ur, för att göra tröskeln till böckerna så låg som möjligt. Dessutom tänkte vi öva medborgarfostran på nya sätt också med de minsta barnen, till exempel ordna val för dagisen samtidigt som det hålls presidentval.

Längre öppettider

Den förändring som märks mest för övriga kunder är att öppettiderna har förlängts i höst, både för kundbetjäningen och det meröppna biblioteket. Sedan augusti öppnar kundtjänsten klockan tio på morgonen, medan den morgonpigga kan logga in själv redan klockan sex samtliga dagar i veckan. Två kvällar i veckan har servicetiden också utökats till klockan åtta.

Det meröppna biblioteket, som har varit populärt bland Grankullaborna, går ut på att bibliotekskortet fungerar som en nyckel till bibban när personalen inte är på plats. Nytt för i höst är att alla som vill använda det meröppna biblioteket från och med november måste registreras som meröppetanvändare i bibbans datasystem.

Från och med september kan man registrera sig som meröppetkund genom att besöka bibliotekets kundtjänst. Användarreglerna för meröppet ändras 1.11.2023, så innan det ska man ta en sväng via bibban om man vill kunna släppa in sig själv i vinter.

– I fortsättningen kan också barn som är yngre än femton år använda meröppetbiblioteket självständigt, ifall en vårdnadshavare skriver under avtalet för deras räkning, berättar Jaakko Tiinanen som är chef för bibliotekstjänsterna.

Chefen ser fördelarna med småskalighet

Tiinanen utgör själv ett av de nya inslagen i biblioteket. Han har arbetat som chef i Granibibban sedan i våras. Tidigare höll han till på Esbo stadsbibliotek, men tog entusiastiskt chansen att söka chefsposten i Grankulla bibliotek när tillfälle gavs.

Nya chefen för bibliotekstjänsterna Jaakko Tiinanen vid kortläsaren där man loggar in sig till det meröppna biblioteket. Den som vill fortsätta med det i vinter måste registrera sig som meröppetkund innan november.

– Grankulla var en lockande arbetsgivare på grund av sin storlek. När skalan är mindre flyter också samarbetet mellan olika enheter i staden väldigt mycket lättare. Steget från prat till handling är kort i Grankulla och det uppskattar jag verkligen, säger Tiinanen.

På sin fritid doktorerar den nya bibliotekschefen i juridik, vilket han närmast ser som en hobby. Ämnet för avhandlingen är systematiken i Finlands språkrätt. Språkminoriteternas rättigheter och hur de konkretiseras i vardagen intresserar honom, vilket är ytterligare en anledning till att det tvåspråkiga Grankulla passar honom bra.

Också vardagen i bibliotekshuset har varit en positiv upplevelse för Tiinanen.

– Bibbans personalstyrka är inte stor, men i stället desto mer flexibel. Det är fint att se hur personalen hugger i och får saker att funka i stort och smått, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *