| YLEINEN - ALLMÄN

Folkhälsans barnträdgård är bekant för många – har du minnen du vill dela?

Folkhälsan i Grankulla fyllde 80 år 2023 och har med anledning av jubileet beslutat att låta sammanställa en skrift om verksamheten vid Folkhälsans barnträdgård. Redaktör för boken är Martina Harms-Aalto.

Barnträdgården, som inledde verksamheten i januari 1944, har varit en betydande uppväxtmiljö för många generationer Grankullabarn och föreningen tycker att det är viktigt att verksamheten dokumenteras. Och nu hoppas de få hjälp av Grankullaborna.

– Vi vill uppmana vitsippor och blåsippor från alla generationer att bidra med sina bästa eller roligaste minnen (får handla om svåra eller mindre roliga saker också) från sin tid i barnträdgården. Det gör vi med ett webbformulär som sprids via olika kanaler och vi väntar oss stor uppslutning, säger Martina Harms-Aalto och Marina Forsberg, ordförande för föreningen Folkhälsan i Grankulla.

Den skrift som nu är under arbete är enligt Martina Harms- Aalto inte en regelrätt historik utan mer än reportagebok med fakta och minnen, med tillbakablickar och nedslag i pedagogik och syn på barn och barnuppfostran.

Boken ska vara klar under år 2024.

– Folkhälsans barnträdgård har varit en viktig institution för många generationer i Grankulla och det vore bra med ett beständigt minne eftersom den inte finns kvar längre. Vi vill ha minnen från Heikelvägen, Magistervägen och andra ställen där den verkat. Vi vet att det finns grupper på sociala medier där man delat fina betraktelser och det är minnen folk vill läsa om, säger Martina Harms-Aalto.

Martina Harms-Aalto (t.v) och Marina Forsberg hoppas på många minnen från Folkhälsans barnträdgård. Martinas egna fyra barn har gått i barnträdgården. Hon är tidigare Grankullabo och -politiker. Det senaste nedslaget för henne i Grankulla är tidningen Vi i Grankulla som hon varit chefredaktör för de senaste tre åren. Föreningens ordförande Marina Forsberg jobbar som klasslärare i Smedby skola i Esbo, hennes båda barn och deras tre kusiner har gått i ”Folkis”.

Föreningen Folkhälsan i Grankulla finns kvar fastän den inte längre driver barnträdgården. Föreningen har närmare hundra medlemmar och fyllde 80 år i september men firade inte jubileet.

– Vi har kanske litet sökt vår roll efter att Bensow tog över dagisverksamheten för några år sedan. Nu har vi tagit över simskoleverksamheten i Grankulla simhall och den har varit jättepopulär. Vi har också pilates för pensionärer och salsakurser för unga vuxna och vuxna så det känns som om vi nu når olika grupper i samhället, säger Marina Forsberg.

Folkhälsans barnträdgård startade i januari 1944 då lärarin- nan Gunhild Borg inledde verksamheten med tjugoåtta barn i Hahls Villa vid Magistervägen. Ett par år senare flyttade den växande, då tvåspråkiga barnträdgården, till Klostret. Hösten 1957 kunde barnträdgården flytta in i villan vid Heikelvägen 5.

Formuläret hittar du här.

Formuläret är enkelt att använda och där finns några frågor som kan stöda din text men du kan också skriva direkt till martina.harms@adekvat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *