| - KULTUREN

Touko fotar från cykeln – nu utställning i Grani

Touko Raatikainen är bekant för Graniborna tack vare jobbet i köpcentret. I april är det dags för den första fotoutställningen i bibliotekets galleri.

– Jag minns exakt stunden och de tre första fotografierna när jag bad som 7-åring att få låna en kamera ett slag. Jag hade fått en vision och jag ville gå ut och förverkliga den. Ännu idag, precis som då, observerar jag, förundras och förtrollas jag. Kameran är något jag har med mig när jag går ut precis som jag har skor på fötterna, utan den känner jag mig nästan naken, säger han.

Fotoutställningen är Toukos första egna utställning. För mig betyder Grankulla en familj, så det var självklart att jag ville dela min första upplevelse här med den stora familjen. Alla är välkomna, säger han.

Fotografierna föds spontant, i huvudsak på cykelturer.

– Min cykel tar mig snyggt genom Helsingfors och kan inte ta den rakaste vägen så jag går vilse tills stunden hittar mig. Havet har alltid inspirerat mig och det ser man i mina bilder som ett ofta återkommande element.

Kan du berätta om temat på utställningen?

– Jag bevarar det efemära och föränderliga Helsingfors, människor i tiden. Så utställningens namn “Vimeinen kosketus” (den sista beröringen) uttrycker en av fotograferandets grundsanningar. Efter att jag stoppat tidens gång med fingret är stunden borta och kommer inte igen. Jag måste avstå och släppa. Bara fotot och känslan förevigat i det stannar kvar.

Hurudana känslor eller budskap vill du väcka i tittaren?

– Jag låter tittaren tolka, hitta och känna. Det finns inga fel svar. Jag uppmuntrar tittaren att svara på fotografiernas frågor. Men under utställningens vernissage då jag är på plats berättar jag om bilderna och hur de blivit till.

Har du några speciella minnen eller berättelser om bilderna på utställningen?

– Minnen och berättelser kommer från överraskande möten på stan. Sådana har jag otaliga av. En av personerna på ett foto i utställningen är en man som spelar trumpet. Jag stötte på honom av en tillfällighet tre gånger på gatan. Den sista gången sade han att våra möten är som direkt ur en film av Federico Fellini och vi skrattade båda två.

Utställningen Toiwo – viimeinen kosketus, valokuvia Helsingistä ordnas den 2-29.4. Vernissage 6.4 kl. 13.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *