| YLEINEN - ALLMÄN

Kauniaislaiset aktiivisia ennakkoäänestäjiä – kohta taas äänestetään

Innostus ennakkoäänestämiseen on lisääntynyt Kauniaisissa viime vuosina. Äänestys alkaa 29. toukokuuta, jolloin äänestäjillä on taas mahdollisuus vaikuttaa. EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa silloin kaupungintalossa ennen kesäkuisia varsinaisia vaaleja.

Kaupunginlakimies ja keskusvaalilautakunnan sihteeri Lena Filipsson-Korento selittää lisääntynyttä mielenkiintoa näin ja hän uskoo että suosio säilyy:

– Ennakkoäänestys antaa suuremman vapauden valita päivä, ajankohta ja paikka. Kotikunnassahan ei ole pakko äänestää ennakkoon. EU-vaaleissa vaalipäivä on kesäinen sunnuntai, joka kylläkin saattaa johtaa siihen, että äänestäjät suosivat ennakkoäänestämistä.

Filipsson-Korento vastaa vaalien käytännön järjestelyistä. Hän sanoo, että menettely on sama kuin presidentinvaaleissa. Ongelmia, joita on ollut tapana ilmaantua silloin, kun tullaan äänestämään ovat esimerkiksi vanhentuneet henkilökortit tai että äänestäjät eivät tiedä, mihin äänestysalueeseen he kuuluvat.

– Monet saavat tiedonantokirjeen suomi.fi:n kautta eikä yksinkertaisesti huomaa tietoa, Filipsson-Korento sanoo.

Hän kehottaa kaupunkilaisia äänestämään.

– Riski, ettei sitä tee kasvaa sitä enemmän, mitä vähemmän aikaa on jäljellä. Sen takia ennakkoäänestys on hyvä valinta. Useilla on tapana jättää valinta viime tippaan tiistain iltapäivään (4.6.) jolloin riskinä voivat olla jonot.

Mitä neuvoja sinulla on antaa ihmisille, jotka äänestävät EU-vaaleissa ennakkoon?

– Valitse ehdokas etukäteen ja ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus, niin prosessi sujuu mutkattomimmin.

Hyvä tietää

  • Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5.–4.6. Voit äänestää ennakkoon missä tahansa äänestyspaikassa Suomessa.
  • Ota voimassa oleva henkilöllisyystodistus mukaan, jotta voit äänestää.
  • Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.6. Vaalipäivänä kauniaislaiset äänestävät Mäntymäen koululla (Kauniainen kotikunta 19.4.2024).

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *