| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Robotleveranser nu även i Grankulla

Handelslaget Varuboden-Osla tar i bruk sina första robotleveranser i Sale Grani i Grankulla. Robotleveranserna har varit i bruk i S-gruppen i ungefär ett år och har funnit sin plats som ett snabbt transportmedel för nätbutiksbeställningar. 

Med robotleveranserna svarar man på kundernas önskemål att få sina inköp levererade snabbt, särskilt i stadsområden.

– Vi valde Sale Grani som hem för våra första robotar, eftersom vi utifrån S-gruppens tidigare erfarenheter identifierade Grankulla som ett lämpligt område för robotleveranser, säger branschdirektör Karlos Kotkas. I Sale Grani har det redan i flera års tid dessutom funnits ett utlämningsställe för beställningar via nätbutiken, och robotleveranserna utgör nu ytterligare ett leveranssätt för kunderna. Robotarna underlättar vardagen eftersom leveranstiden är kort och kunden kan beställa sina inköp levererade hem till sig.

Robotarna levererar inköpen till kunden i genomsnitt inom en timme efter beställning. En transport rymmer upp till två fulla plastpåsar med produkter. Robotleveranserna kan beställas via appen S-kaupat, som kan laddas ner gratis i App Store eller Google Play Store.

– Robotarna kör både på norra och på södra sidan av järnvägen. Efter midsommar, när tunneln under järnvägen är stängd för trafik, kommer robotarna endast att sköta leveranser på norra sidan av järnvägen. Vi har en bra dialog med Grankulla stad och följer med de förändringar i trafikarrangemangen som banarbetena leder till. Vi kan styra robotarnas rutter flexibelt beroende på situationen, säger Karlos Kotkas.

Sales Juuso Engman berättar att det finns fyra robotar. Genast på tisdagsmorgonen när Kaunis Grani var och fotade hade de första beställningarna kommit in.

S-gruppens samarbetspartner för robotleveranser är Starship Technologies, världens ledande utvecklare av autonoma transportrobotar. Starships robotar planerar sina rutter med hjälp av artificiell intelligens och GPS-positionering. Roboten känner till alla detaljer i miljön och rutterna, inklusive vägkorsningar, och med hjälp av artificiell intelligens lär den sig ständigt mer om miljön. Robotarna har kört mer än 13 miljoner kilometer och utfört mer än 6 miljoner självständiga leveranser runt om i världen.

Starships robot fungerar autonomt, men övervakas av en människa, som kan ta kontroll över den när som helst. Robotarna kör självständigt 99 procent av tiden. Roboten har 12 kameror, ultraljudssensorer och radar. Den använder datorseende och teknik som identifierar olika hinder. Roboten stannar snabbt när den upptäcker ett hinder.

– Vi är glada över att kunna utöka robotleveranserna till Grankulla tillsammans med Varuboden-Osla. Våra autonoma leveransrobotar gör människors vardag enklare, minskar trafikstockningar och minskar även utsläppen eftersom de drivs elektriskt. Vi har precis nått 150 000 leveranser i Finland och ser fram emot fler, säger Sandra Beaumont, utvecklingsdirektör på Starship Technologies i ett pressmeddelande.

Sale Granis robotar levererar inköp varje dag, även under midsommarhelgen. I juni fungerar leveranserna under vardagar kl. 9–22 och under veckoslut kl. 10–22.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *