| KAUPUNKI - STADEN

Två utbildningsutskott också framöver – demonstration för Petra utanför stadshuset

Grankulla kommer också i framtiden att ha två utskott för undervisning och småbarnspedagogik, ett utskott var för båda språkgrupperna. Det stod klart efter fullmäktiges möte på måndagen (16.9).

Stadsfullmäktige tog i juni ställning till ett förslag från Samlingspartiet om att slå ihop de två utskotten för undervisning och småbarnspedagogik till ett gemensamt utskott och gick då in för att bibehålla modellen med två utskott. Sannfinländarna i stadsfullmäktige meddelade därefter att beslutet fattats i fel ordning och krävde en ny omröstning. På måndagen tog fullmäktige på nytt ställning i frågan och beslutade att behålla systemet med två skilda utskott. Det här efter ett förslag av SFP:s Fredrik Waselius om ett tillägg till förvaltningsstadgan om att utskotten innan beslut fattas ska förhandla med varandra då de behandlar samma ämnen som påverkar omfattningen av tjänster staden erbjuder eller servicenätverket. Rösterna föll 20-15 i omröstningen där Waselius förslag stod mot det ursprungliga förslaget.

Frågan har väckt oro bland flera organisationer och föreningar som verkar i anslutning till de svenskspråkiga skolorna och daghemmen i Grankulla. De har tagit ställning till frågan i en skrivelse som publicerats i bl.a. Kaunis Grani.

– Ifall Grankulla skulle övergå från två utskott till ett gemensamt utskott, vore följderna märkbara utmaningar i förvaltningen och i slutändan främst att kunna tillgodose de svenskspråkiga kommuninvånarnas språkliga rättigheter, konstaterade organisationerna i skrivelsen.

På måndagen godkändes också en ändring av förvaltningsstadgan som går ut på att det i framtiden endast krävs goda kunskaper i finska och svenska av stadsdirektören inte utmärkta som nu. För bildningsdirektören krävs utmärkta kunskaper också i framtiden.

Mötet på måndagen följdes av flera stadsbor på plats i salen. 

Inför mötet ordnades också en demonstration med cirka femtio deltagare utanför stadshuset för att rädda medborgarinstitutet Petras nuvarande byggnad. Enligt stadens planer ska institutets verksamhet i framtiden verka inom stadens olika skolbyggnader.

Charlotta Eskola.

– Vi behöver vårt Petra. Vi är jätteoroliga, både elever och lärare, säger yogaläraren Charlotta Eskola som leder fyra kurser i veckan vid Petra.

Hon hoppas att staden och beslutsfattarna ska tänka långsiktigt i frågan.

– Tänka på allas möjligheter att röra på sig och göra saker för att må bra, var budskapet till beslutsfattarna.

Uppdaterad 17.9.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *