| Historia -

Kauniaisten pohjoinen keskusta vanhoissa valokuvissa

Kaunis Granin numerossa 11/2013 oli joitain vanhoja valokuvia keskustan eteläisestä osasta, nyt näytämme kuvia rautatien pohjoispuolelta.

Valokuvassa 1910-luvun alkupuolelta näkyy Asematien rinne ja Hougbergin leipuriperheen suuri talo vasemmalla (nykyään Asematie 4).

Talossa oli mm asuntoja, leipomo, myymälä, kahvila ja mankelihuone, ja se oli yksi tärkeimmistä kauppapaikoista Kauniaisissa. Kaikilla oli sinne jotain asiaa ja uutiset levisivät nopeasti. Leipomosta leviävä tuoksu sai Grankulla samskolan (perustettu 1907) oppilaat välitunneilla juoksemaan alas ja ostamaan vastapaistettua leipää.

Hougbergin talon takia rinnettä kutsuttiin kauan ”Huberiksi”. Vuosien mittaan talon ulkonäkö muuttui ja kun se vuonna 1975 purettiin, se oli rapattu kivitalo.

Oikealla näkyy talo, joka rakennettiin Kauniaisten ompelutarvike- ja paperikaupaksi. Yhtä ovea asetetaan paikoilleen, ehkä talo on juuri valmistunut?

Sen rakennutti Hanna Heinrichs, joka aloitti paperikaupan vuoden 1910 paikkeilla ruokasalissaan ylhäällä Hougbergin talossa. Hän pystyi laajentamaan kauppaa kun yhteiskoulu kasvoi ja koulumateriaalin tarve lisääntyi.

Pienessä paikallislehdessä hän mainosti 19 XII 1913: Jouluksi valmiiksi ommeltuja vaatteita kuten esiliinoja naisille ja lapsille… ym.

Mainos on tasan 100 vuotta vanha!

historia_1040x600px_kuva-2-Varuboden
Tästä kuvasta tunnistamme Varubodenin joka rakennettiin jo 1920-luvun alussa. Suuri puutalo vasemmalla on sama kuin kuvassa 1 mutta näyttää että sitä on laajennettu.

Talossa oli useita liikkeitä, myös rinteessä kulman takana. Kyltti Radio- TV viittaa 1960-luvun alkuun. Talo purettiin 1970.

Varubodenin takana pilkottaa postin talo. Paikka kantaa edelleen nimeä Postitori. Talo purettiin 1960-luvun puolivälissä kun rautatien alikulkutunneli rakennettiin. Vielä silloin siellä oli Helsingin-bussien päätepysäkki.

historia_1040x600px_kuva-3-Koroleff
Postitalon takana aivan rautatien vieressä oli kauan sitten M.Koroleffin liike. Mainos 100 vuotta sitten joulun alla kertoo käsinkirjoitetussa paikallislehdessä:

Suosittelen juurisaapunutta erää siirtomaatavaroita, hedelmiä & herkkuja. Huom. alennetut hinnat.

Taloa muutettiin myöhemmin kauppias R.E.Stenvallin yrityksen tarpeisiin.

historia_1040x600px_kuva-3-Stenvall-ja-E-Kallio
Stenvall toimi sahatavaraalalla ja autotalli oli vuokrattu K.E.Kallion linja-autoyhtiölle. Stenvallilla oli kymmenkunta työntekijää.

Rakennukset purettiin 1960-luvun alussa ja autotallin ja pää- rakennuksen väliin rakennettiin Helsingintie. Nykyinen pitkä asuinrakennus Helsingintie 2:ssa sijaitsee entisen autotallin paikalla.

historia_1040x600px_kuva-5-telefonforeningen-och-tagrok
Höyryveturin savu on kuin seinä eteläisen ja pohjoisen keskusta välillä.

Kuvassa 1950-luvulta näkyy puhelinyhdistyksen suuri puuhuvila, paikalla josta keskus pystyi näkemään kuka juoksi junaan ja ei siksi ollut kotona vastaamassa puhelimeen.

Nykyään paikalla on kivitalo, jossa on asuntoja ja toimistoja. Talon oikealla puolella näkyy rautateitten tontti, jolla oli taloja omia työntekijöitä varten.

Talot purettiin joitakin vuosia sitten ja nykyään siellä on iso pysäköintialue. Kauempana näkyy ehjä piha-alue, jossa on taloja, ratavahdin vanha tupa, sauna, puuliiteri, ulkohuussi, leikkimökki ja suuri jääkellari. Idylliä kehystävät marjapensaat ja omenapuut.

Suurin osa kauniaislaisista tuskin tiesi mitä puhelinyhdistyksen talon ja isotuomipihlaja-aidan taakse kätkeytyi. Kuvan ottamisen jälkeen aita on kasvanut korkeutta alas kohti tunnelia (tässä vielä ylikulku varoituskelloineen ja puomeineen).

historia_1040x600px_kuva-6-kyrkbacken
Valokuva kirkonmäeltä 1965 osoittaa miten nopeasti näköalat muuttuvat.
Tässä ovat kellotapuli ja seurakuntakoti, molemmat rakennettu 1960-luvun alussa. Nykyään ne ovat piilossa kirkon takana, joka vihittiin käyttöön syksyllä 1983.

Tontilla oli kauan sitten Villa Grankulla, jonka portinpylväitä käytetään nykyään penkkeinä ylhäällä sisäänkäynnin luona.

***

Kuvavalikoimia Kauniaisista ei ole vaikea tehdä, sillä valokuvia on tuhansia joista valita, mutta tarkkaa vuosilukua on vaikea kertoa. Ne ovat aivan liian usein unohtuneet ja oikein vanhat kauniaislaiset ovat jo kuolleet.

Monet ovat kuitenkin aikojen kuluessa auttaneet vuosilukujen, nimien, paikkojen ja tapahtumien tunnistamisessa. Paikallishistoriallinen arkisto on heille kaikille tavalla tai toisella kiitoksen velkaa.

Tervetuloa arkistoon Villa Junghansissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 15–18 tai sopimuksen mukaan!

Nyt pidämme tässä sarjassa luovan tauon, mutta kuulemme mielellämme teidän ajatuksianne, oikaisujanne ja toiveitanne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *