| Historia -

Paul Olsson, puutarhasuunnittelun uranuurtaja

Tunnusomaista Paul Olssonin puutarhoille ja puistoille ovat yhtenäiset värikentät, ympäröivään maastoon yhdistyvät muodot sekä pergoloiden, huvimajojen, veistosten, aurinkokellojen, kivettyjen kävelyteiden ja lammikoiden käyttö.

Paul Olsson syntyi vuonna 1890 ruotsalaiseen perheeseen, joka vuotta aikaisemmin oli muuttanut Ruotsista Suomeen kun isä Svante Olsson oli nimitetty Helsingin ensimmäiseksi kokopäivätoimiseksi kaupunginpuutarhuriksi vuonna 1889.

Puutarhat ja puistot kuuluivat siis Paulin kasvuympäristöön ja hänen ammatinvalintansa oli jo varhain selvä. Mutta koulutuksensa hän joutui hankkimaan Saksassa, Köstritzin Yleisessä puutarhaoppilaitoksessa, jossa hän suoritti korkeamman puutarhatutkinnon vuonna 1911. Käsite puutarha-arkkitehti oli nimittäin Suomessa suhteellisen tuntematon siihen aikaan.

Samanaikaisesti hän teki töitä kuuluisille puutarha-arkkitehdeille eri puolilla Eurooppaa.

Kun hän sai opintonsa päätökseen, muutti hän takaisin Suomeen ja työskenteli yhdessä isänsä kanssa suunnitellen sekä yksityisiä että julkisia puutarhoja. Vuosina 1913-20 hän työskenteli apulaiskaupunginpuutarhurina oman isänsä alaisuudessa.

Uusia ajatuksia

Tavallisilla helsinkiläisillä ei tuohon aikaan ollut pääsyä herrasväen puistoihin, vaan he saivat mennä kansanpuistoihin, esimerkiksi Mustikkamaalle ja Seurasaareen. Mutta Paul Olsson ja hä- nen isänsä toivat mantereelta uusia ajatuksia suomalaisiin puutarhoihin ja puistoihin; ja kun puistot avattiin yleisölle, pääsi myös ”tavallinen kansa” näkemään uusimpia virtauksia.

Puistot suunniteltiin englantilais-saksalaiseen tyyliin, niissä oli suurempi symmetria ja enemmän geometrisiä kuvioita kuin aikaisemmin. Esimerkkeinä voidaan mainita Eiranpuistikko, Engelinaukio ja Talvipuutarhaa ympäröivä puistoalue, jotka kaikki suunniteltiin ja toteutettiin vuosien 1915 ja 1920 välillä.

Villa Ekberg. Yläpuolella kulkee Kavallintie, puutarhan alapuolella on Gallträsk. Villa Ekberg. Upptill går Kavallvägen, nedanför trädgården finns Gallträsk.Villa Ekberg. Yläpuolella kulkee Kavallintie, puutarhan alapuolella on Gallträsk.

Yksityisten puutarhojen suunnittelussa Olsson pyrki integroimaan puutarhan ympäröivään luontoon ja rakennuksiin. Näin syntyi harmonisia kokonaisuuksia.

Taimitarha

Vuonna 1920 Paul Olsson aloitti uransa itsenäisenä puutarha-arkkitehtina. Hän perusti puutarha-arkkitehtuuritoimiston Aleksanterinkadulle Helsinkiin ja samana vuonna myös suuren taimitarhan Kauniaisiin, perheen yksityisen huvilan Villa Björkgårdenin viereen.

Olssonin taimitarha tuli tunnetuksi myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kun yritys oli suurimmillaan, se työllisti noin 200 henkilöä ja käsitti 32 hehtaaria maata. Taimitarha lopetti toimintansa 1980-luvulla ja arkkitehtitoimisto 2000-luvulla. Taimitarhan paikalla on nykyään uusi asuntoalue.

Paul Olsson suunnitteli monta puutarhaa, sekä julkisia että yksityisiä. Puutarhoista kenties tunnetuin ja parhaiten säilynyt on Paul Olssonin ja hänen isänsä yhdessä suunnittelema Naantalin Kultaranta.

Monet puutarhoista ovat valitettavasi tuhoutuneet sodissa tai muuttuneet voimakkaasti uusien tonttijakojen ja uuden suunnittelun myötä.

Kauniaisissa

Kauniaisissa tunnetuin ja parhaiten säilynyt Olssonin puutarhoista on se, joka sijaitsee Villa Bensowin vieressä. Muita tunnettuja tontteja, joilla vielä voi nähdä jälkiä Paul Olssonin suunnittelusta, ovat esimerkiksi Villa Ekberg (Skogshyddan) Kavallintiellä, Villa Tuna Itäisellä koulupolulla ja Villa Wulffia ympäröivä puutarha. Ajanjaksolla 1940-1970 Paul Olssonin toimisto suunnitteli Kauniaisissa lähes 90 viheraluetta, enimmäkseen yksityisiä huvilapuutarhoja. Kun Kauniaisten kauppala vietti 50-vuotisjuhliaan, lahjoitti Paul Olssonin taimitarha kuusentaimen, joka istutettiin kirkon alapuolelle. Siitä on kasvanut uljas puu joka on nähtävissä siellä vieläkin.

Huvimaja Villa Bensowin puutarhassa. Lusthus i Villa Bensows trädgård.Huvimaja Villa Bensowin puutarhassa.

Uranuurtaja

Paul Olsson oli aktiivinen uranuurtaja omassa ammattikunnassaan ja hän järjesti sekä koulutusta että harjoittelupaikkoja uusille tuleville lahjakkuuksille. Hänen oppilaistaan voidaan mainita Leena Iisakkila, Onni Savonlahti ja Maj-Lis Rosenbröijer.

Paul Olsson sai viisi lasta ja hänen poikansa Leif Olsson seurasi isänsä ja isoisänsä jalanjälkiä toimeliaana puutarha-arkkitehtinä aina 1980-luvun lopulle asti. Vuonna 1966 Leif Olsson otti perheyrityksen johtoonsa. Aleksanterinkadun toimisto muutti Kauniaisiin vuonna 1969.

Paul Olsson kuoli vuonna 1973 Kaliforniassa 83 vuoden ikäisenä. Hänen omaisensa lahjoittivat vuonna 2001 suuren, kolme sukupolvea olssonilaisia töitä vuosilta 1913-1990 sisältä- vän kokoelman puutarha- ja puistopiirustuksia Helsingissä sijaitsevalle Arkkitehtuurimuseolle, missä niitä voi tutkia.

Kauniaisten kaupungintalon alakerrokseen on ripustettu joitain kopioita hänen piirustuksistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *