| Historia -

Pelejä ja puutarhanhoitoa

Mitä Kauniaisissa tehtiin kesäisin 100 vuotta sitten?

Entisaikaan Kauniainen oli ”maalla”. Näinhän asia ei ole enää nyky- ään, ja useimmat kauniaislaiset viettivät tämänvuotisen kauniin ja lämpimän heinä- kuun varmastikin jossain muualla, maalla.

Mutta 100 vuotta sitten monet perheet viettivät koko kesän täällä. Hehän asuivat jo valmiiksi maalla! Tai sitten tultiin suurkaupunki Helsingistä kaikkien kimpsujen ja kampsujen kanssa. Elettiin lähempänä luontoa ja enemmän luonnosta kuin nykyään.

Puutarha

Kesäpuuhiin kuului puutarhanhoito.

Monet vanhemmat kauniaislaiset ovat kertoneet miten he lapsena kitkivät kasvimaata, ja että sitä pidettiin itsestään selvänä.

Metodistiseurakunnan lastenkodissa lapset ahkeroivat mansikkamaalla (kuva 1) Metodistikirkon alapuolella. Kaikki ei kuitenkaan ollut pelkkää työtä, vaan heistä on myös valokuvia pelaamassa krokettia, joka oli yksi suosituimmista kesäpeleistä aikoinaan.

Eräs vanhempi henkilö on kertonut, että krokettimailojen lyöntejä kuului kesäisin kaikkialla Kauniaisissa.

Kotieläimet

Kotieläimiä saattoi olla monenlaisia, kuten esimerkiksi lampaita (kuva 2), jotka sitten antoivat hyvää villaa neuloville äideille.

Oli kanoja ja kaniineja, jotka sitten syksyllä teurastettiin.

Alhaalla Gallträskin itäisellä rannalla oli pieni tekosaari ankkoja varten.

Uiminen

Gallaträskissa saattoi uida silloinkin kun ”vatsa viisti pohjaa”, kuten eräs kauniaislainen on kertonut. Lasten suosima uimapaikka olivat hiekkakuopat, jotka sijaisivat siellä missä nyky- ään on suuri jalkapallo- / urheilukenttä. Tämä oli kauan ennen kuin kenttä rakennettiin ja vihittiin käyttöön 1950-luvulla.


Siten oli ”kahluuallas” (kuva 3) joka kuivatettiin vasta 1970-luvulla kun uimahalli rakennettiin. Äidit veivät lapsiaan myös Kasavuorenmetsän hiekkakuopille.

On kerrottu, että 1950-luvulla Kauniainen järjesti bussimatkoja Mellstenin rannalle, ja tästä haluaisimme mielellämme tietää enemmän.

Tennis

Tennistä saattoi pelata hovineuvoksetar Anne Westzynthiuksen luona (kuva 4) ylhäällä Kavallintiellä, Dosentintien kulmassa. Kenttää ei enää ole.

Tai Hartvallin perheen tenniskentällä, nykyisin Bredantie 11:ssa, mutta nyt talon alla.

Myös Kauniaisten kylpylällä oli tenniskenttä. Se näkyy edelleen metsässä Kylpyläntie 16:n kohdalla, mutta sitä ei ole käytetty aikoihin.

Apteekilla keskustassa oli paitsi kaunis puutarha myös tenniskenttä, joka nyt on jäänyt neljän Tunnelitien varrelle rakennetun kerrostalon alle.

Myöhemmin rakennettiin vielä joitakin tenniskenttiä; yksi perhe Ekbergin tontille Kavallintie 8, mutta sitä ei enää juurikaan näy. Sääli, siellä tennistähdet pelasivat yleisölle ennen sotaan ja sen jälkeen.

Kartassa Kauniaisista vuodelta 1924 näkyy myös yksi tenniskenttä Kavallintie 24:ssä, poissa jo useamman vuosikymmenen.

Ainakin kaksi tenniskenttää menneiltä ajoilta on vielä jäljellä, yksi Klostretin vieressä Kavallintiellä ja yksi Grä- santien varrella.

Työväen Akatemialla on kaksi tenniskenttää ja Suokrouvintiellä taitaa olla yksi. Nykyisin meillä on kaksi kunnallista ulkotenniskenttää Bembölentien varrella.

Otamme mielellämme vastaan tietoja muista tenniskentistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *