| KOULUT - SKOLAN

Hur rädda planeten?

För två år sedan var vi Grankulla ungdomar samt ungdomsledare värdar för ett internationellt utbyte mellan Rumänien, Spanien och Finland. Det här året blev det Rumäniens tur att stå som värd för utbytet. Lägret hette “The power of planeteers”, då vårt mål var att diskutera och komma på lösningar för att “rädda vår planet “.

Den 11 juli startade vi tidigt på morgonen från Grankulla mot Helsinki-Vantaa varifrån vi skulle flyga till Budapest, Ungern. Väl framme hoppade vi in i en minibuss som efter en lång, lång bilfärd tog oss till Maguri-Racatau (som ligger i Transsylvanien, Rumänien) där lägret hölls.

Vi anlände till ett litet pensionat mitt inne i skogen, och till en början var jag i alla fall lite skeptisk. Trots allt visade det sig att detta ställe var alldeles utmärkt för utbytet. Där fanns gott om plats för att ha våra möten och diskussioner, leka lekar, spela fotboll och volleyboll, samt bara gå omkring i skogen. Där fanns till och med en liten flod, där vi kunde “simma” (fastän det alltför ofta slutade med ett stort vattenkrig och inte i någon simtur).

Under lägret behandlade vi viktiga problem. Hur få människor att inse hur viktigt det är att återvinna? Hur ta tillvara på naturresurserna då de inte kommer att räcka till för evigt? Vi diskuterade även de olika problem vi har i våra egna samhällen, och slutade med att göra videon där vi presenterade problemet samt hittade på en lösning.

En stor del av tiden på lägret gick åt till att lära känna de andra lägerdeltagarna, bl.a. genom lekar och gruppaktiviteter. Två dagar åkte vi även in till närmaste storsta den Cluj Napoca, där vi framförde budskapet om lägrets tema till lokalbefolkningen. Tidigt på morgonen den 19 juli startade vi igen emot Budapest.

Resan tillbaka gick lite fortare (ca fyra timmar), så vi hade ännu bra med tid på flygfältet för att reflektera över den gångna veckan, samt hur vi ska sprida den information vi fått i Rumänien åt allt fler människor. Ett stort tack åt ERASMUS+ och Dreams for Life, samt åt Grankulla stad för att ha möjliggjort det här utbytet för oss. Ett stort tack även åt alla lägerdeltagare, hoppas vi ses snart igen och får uppleva en lika otrolig vecka på nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *