| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Arbete är bästa integrationen

Arbete är bästa integrationen. Det här ansåg såväl experter som publik under den diskussion som Grankujllaavdelningen vid Kokoomus ordnade i Nya Paviljongen 30.11.

I Panelen deltog riksdagsledamot Kari Tolvanen, chefen för Evitskog mottagningscentral Pekka Sinisalo, chefen för vuxenstudier vid Omnia Riikka-Maria Yli-Suomu samt ingenjör Mania Alkhabit. Ordföranden för evenemanget var Tapani AlaReinikka.

Kari Tolvanen konstaterade att människor i nöd naturligtvis måste få hjälp och att vårt land också behöver immigranter. Men en så massiv mängd asylsökanden som nu söker sig till vårt land hade man inte förberett sig på. – Det skulle vara oerhört viktigt att så snabbt som möjligt få stabila, fredlig förhållanden i Mellanöstern, konstaterade han. Tolvanen, precis som de övriga debattö- rerna, underströk vikten av att snabbt få delta i arbetslivet som den bästa metoden att integreras i samhället och göra rätt för sig.

Pekka Sinisalo berättade vad som görs i mottagningscentralerna för att hjälpa de asylsökandena; man skaffar lämpliga kläder, utreder den finska kulturen och lagen samt ordnar hälsovård och utbildning i mån av möjlighet. Sinisalo berättade också om allt det de asylsökandena själva gör att förbättra sin trivsel och miljön i grannskapet. – Alla män vill jobba, underströk han. Många som tog till orda under kvällens lopp framhöll just att det borde bli lättare att få jobba åtminstone om man kan behjälplig engelska i sådana jobba där inte svenska eller finska behövs och hygienpasset borde avskaffas.

Även Riikka-Maria Ylisuomu sade att de flesta invandrare önskar inget hellre än att studera, lära sig finska och få ett yrke i Finland. Vanligtvis får barnen och ungdomarna gå i skola, men möjligheterna för de vuxna är mer begränsade. – Den mest problematiska grupp att undervisa är vuxna analfabeter, konstaterade hon. Mania Alkhabit underströk att det är viktigt att ta möjligast stort ansvar över sig själv. Om man inte är aktiv går det inte att anpassa sig. Viktigt är gemensamma tillställningar, där immigranterna har en möjlighet att bekanta sig med finländare, språket och kulturen.

 
Ilmoitus:
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *