| - AKTUELLT

Grankullaborna är nöjda med vården

På basen av den snabbgallup vi gjorde på hälsocentralen fredagen 18.9 är Grankullaborna nöjda med hälsovården. Men visst finns det orosmoment: läkarna byts snabbt och de allt fler kunderna gör att det kan ta lång tid att få läkartid.

Ilmoitus


Ilmoitus
1. Vad tycker du om hälsovården i Grankulla?
2. Vilka tjänster har du använt?
3. Privat eller kommunalt?
4. Är du orolig för något?

20150918-120149-KG TK1. Carola Kevin Grankullabo sedan mer än 30 år

1. Jag tycker den är alldeles förträfflig. Nöjdare kan man inte vara när man hör hur de andra kommunerna får kämpa.

2. För vaccinationer, för sjukdomar av olika typ, nu är jag flunssig, Jag ringde i morse och fick en tid till klockan 12.

3. Det bör finnas alternativ. Jag har inget emot privat närvård men vill gärna använda de tjänster vår hälsovårdscentral erbjuder eftersom jag betalar skatt här. De som vill gå hos en privatläkare bör få göra det, jag gör det själv också t.ex. om jag blir sjuk på en lördag.

4. Inte direkt orolig men jag har förstått att det kan vara svårt att få läkartjänsterna besatta, det är en allmän trend att läkarna söker sig till privata tjänster.

 

20150918-120700-KG TK-22. Christian Lindholm Grankullabo sedan mer än 20 år

  1. Jag är nöjd med själva vården och alla är vänliga. Jag tyckte allt fungerade jättebra före det blev fritt fram att välja var man vill gå. Nu tar det alltför länge att få tid här om man t.ex. bara vill förnya ett recept. Om man inte kommer in med huvudet under armen så tar det en månad att få tid till allmänläkare.2. Det mesta, nu är jag här för att min fot är inflammerad och det är svårt att gå på den.3. Båda. 4. Läkarna har stor turbulens. Jag brukade alltid gå till Holm. På basen av namnen utanför dörrarna tycks den läkare som jag var hos i maj inte finnas kvar. Om det blir sämre än nu så är jag orolig. När det finns för många patienter blir det samma som i Helsingfors.

 

20150918-121914-KG TK-23. Matleena Lind Grankullabo sedan två år

1. Jag är helt nöjd, personalen är inte stroppig utan snäll; om man inte förstår sig på något så förklarar läkaren eller sjukskötaren tålmodigt.

2. Jag har använt hälsocentralen för vanliga kontroller, blodprov och några gånger för att få sjukintyg för jobbet. Nu har jag en inflammation i tandköttet.

3. Kommunalt.

4. Jag är hemma i Nyslott och måste säga att det går snabbare att få tid till läkare här än där. Vad jag minns fick man vänta längre där.

 

20150918-122308-KG TK4. Arif, Niken, Lintang och Kinan Aji Grankullabor sedan i juni

1. Vi är hemma i Indonesien. Jag är doktorand vid Aaltouniversitetet och forskar i fysik och kemi, i materieprocesser. Det lilla jag har sett hittills är jag mycket nöjd med. Det jag gillar speciellt är vissheten om att verkligen få kvalitativ vård på utsatt tid, att man är så punktlig här. Jag gillar också att det är hög och jämn nivå på hälsovårdspersonalen i hela landet.

2. Vi har kommit bara en gång tidigare hit då 5-åriga Kinans tänder skulle röntgas. Nu har vi kommit för att gå vidare med munvården. Bussarna strejkade idag, men det gjorde inget för allt är så nära. Vi behövde bara promenera två kilometer.

3. Visst är det fantastiskt med kommunal hälsovård!

4. Nej, jag är inte orolig för något.

 

Tjänsten Mina Kanta-sidor i fliktigt bruk

Kunderna vid Grankulla stads hälsovårdstjänster använder flitigt nättjänsten Mina Kanta-sidor för att se sina patientuppgifter. Tjänsten togs i bruk i juni som en del av patientdataarkivet.

– Responsen från användarna har för det mesta varit positiv, och problem med t.ex. de inmatningar som läkarna gör har varit fåtaliga, berättar mottagningens avdelningsskötare Elina Pehkonen. Pehkonen berömmer brukarna av hälsovårdstjänster i Grankulla för deras självständiga användning av webbtjänsten.

De har vägletts att skriva in sina samtycken till användning av patientdata eller förbud mot detta på Kanta-sidorna, och det har de också gjort. I hela Finland har det registrerats sammanlagt drygt en halv miljon samtycken och förbud. Grankullabor har efterlyst också laboratorie- och röntgenresultat på sina egna Kanta-sidor. Dessa kommer att bli tillgängliga under 2016. Röntgenresultaten blir tillgängliga under början av året och laboratorieresultaten senast mot slutet av året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *